onsdag 20 januari 2021

Pestens tid (The Stand) av Stephen King

 

Ett militärt experiment som ska framställa nya biologiska stridsmedel går snett och ett mycket aggressivt virus börjar sprida sig. Hela världen smittas av det dödliga viruset som på den amerikanska västkusten får namnet Captain Trips. Bara några tusen människor överlever. Hälften av dem dras till en gammal kvinna, 108-åriga Abagail Fremantle. Hon tar hand om dem och tillsammans bygger de upp ett nytt samhälle i Boulder, Colorado. Den andra hälften dras till "Den svarta mannen", Randall Flagg, som befinner sig i Las Vegas, Nevada. Han står för det onda och tillsammans med några enskilda hos de goda laddar han för att förstöra de goda. Striden är oundviklig.

Bokomslag och beskrivning hämtad från Goodreads.

För många år sen såg jag TV-serien som baserades på denna bok, så länge sen så jag har inte mycket minne av vad som hände i den, men ändå att jag visste att jag gillade den, och sen dess har jag velat läsa boken. Nu äntligen blev det dags då jag även hörde att en ny TV-serie är gjord utifrån bokens handling.

Sen blev jag verkligen fast i handlingen och riktigt plöjde igenom boken, inte bara för att den var bra men även för att det var en biblioteksbok som jag hade kort lånetid på, och tiden räckte inte till utan jag fick även gå över till att lyssna på den engeslskspråkiga ljudboken för att läsa slutet. Det gjorde mig inget för jag var så fast i handlingen att jag klarade den övergången hur bra som helst. Så en bok som i den svenska översättningen var ca 730 sidor men andra upplagor var på ca 1175 sidor såg jag, ljudboken var sammanlagt på nästan 48 timmar sen brukar jag för den delen lyssna på dubbla uppspelningshastigheten men då jag inte lyssnade på hela boken hade jag ca 3 och ½ timmes lyssning på den.

Boken var ju bra för att vara en King, för jag kan ju säga att han har lite problematiska saker i sina böcker ibland tex hur han skildrar kvinnor plus att man kan fundera över vissa händelser som jag inte riktigt förstår alltid, men jag ska säga The Stand där går det ihop även om det finns saker man kan fundera över. Slutet är även ett realistiskt det med, för många gånger har jag hört att hans böcker kritiseras för just det, att han inte kan få till bra slut. Sen kan jag väl se att det skulle gått att korta ner boken lite, för det är många ord och många sidor som jag känner mindre för än andra, och jag skulle fått en bra läsupplevelse även utan dem.

Men i överlag är detta en King bok jag gillar och rekommenderar till den som känner sig mogen för en riktigt tegelsten.

Denna bok ingår i Kaosutmaningen #37 - en bok utgiven före 2000.

2 kommentarer:

  1. Den nya serien är också riktigt bra hittills tycker jag :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Håller faktiskt med om serien har nu sett de två första avsnitten. Tänkte lite att de har ändrat från en rak tidslinje till en som hoppar, det motsatta till Det. Sen även om de ändrat lite i handlingen så stör jag mig inte, utan det hänger bra ihop ännu iallafall.

      Radera