torsdag 23 juni 2022

Jemen är bra! av Tanja Holm

 

Kidnappningar, Kalasjnikovs och khat.

Unika reportage från Jemen som ger en bild av ett fascinerande och mångfacetterat land bortom tidningsrubrikerna.


Det är landet som romarna kallade Arabia Felix - det lyckliga Arabien - vid den tid då karavaner i tusental fraktade rökelse, myrra och kryddor till Rom. Enligt legenden är det också drottningen av Sabas hemland, mytomspunnet för dess överdåd och rikedom.
I dag är Jemen Mellanösterns fattigaste land och rankas också som ett av världens farligaste. Här har al-Qaida sitt starkaste fäste och det pågår ett ständigt uppror i landets södra delar. Jemen är också motsägelsernas och kontrasternas land; samtidigt som barnäktenskap är tillåtet är det är ett av få länder på den arabiska halvön där kvinnor har rösträttoch man har en kvinnlig minister för mänskliga rättigheter. Vid sidan av fattigdomen finns en makalös skönhet och en rikedom på historia med hela tre platser som är upptagna på Unescos världsarvslista.

"faktaspäckad men nära och levande, om politik och vardag. Alla länder förtjänar en sådan här fördjupning" - Bella Stenberg, GP

Journalisten Tanja Holm är bosatt i Jemen sedan 2009 och hon bevittnade den arabiska våren på plats. I en samling unika reportage ger hon en bild av ett fascinerande och mångfacetterat land bortom tidningsrubrikerna. Hon har smugglats i niqab längs förbjudna vägar för att träffa upprorsmän - och upprorskvinnor, vandrat med kamel genom en av jordens hetaste öknar och träffat något så ovanligt som en kvinnlig shejk.

Bokomslag och beskrivning av bokens handling hämtad från Adlibris.

Ännu en bok och ett land avverkat i mitt och Evelinas stora projekt Världen runt, där vi väljer att läsa en bok som symboliserar varje land i världen i den mån det går att hitta böcker som vi kan läsa.

Detta är en repotagebok av en svensk journalist om Jemen, och den är vekligen intressant att läsa, vi får lära känna landet och invånarna väldigt intimt då hon faktiskt kommer nära både vanliga invånare och radikala personer som kämpar för sin sak.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar