fredag 17 juni 2022

Helgfrågan vecka 24 / 2022

 

Så här skriver Mia om Helgfrågan denna gång

Barnböcker tycker jag är viktigt, det lägger ändå grunden liksom. Ge exemplar på bra barnböcker 

Jag håller med om det, men sen är det att det senaste är det mera böcker på engelska jag har läst, då jag har hämtat flera tips från engelsktalande booktubers men några finns översätta till svenska så här kommer några förslag, först ut är två bra böcker med HBTQ+ tema 


När folk ser George så tror de att de ser en pojke. Men George vet att hon inte är en pojke. Hon vet att hon är en flicka. 

George måste hålla tyst om sin hemlighet för alltid, det är hon säker på. Men när hennes lärare uppmanar alla elever att vara med i en skolpjäs, så vill George spela rollen som Charlotte mer än något annat. Skolan låter henne inte ens försöka eftersom hon är en pojke. Tillsammans med sin bästis Kelly hittar George på en lösning som gör att hon inte bara får spela rollen som Charlotte utan också får berätta vem hon själv är. På riktigt. George är en både underhållande och viktig bok om att få lov att vara den man är.  (Recension)



Rick är inte en sådan som säger ifrån. Inte när hans pappa skojar med honom om snygga tjejer, och inte när hans bästa vän beter sig som en mobbare. Rick har inte funderat så mycket på vem han själv är, för alla andra verkar redan veta det.

Men nu börjar han sexan, och nya vägar öppnas. En leder till skolans regnbågsförening, där han lär känna en rad nya personer. Och en som inte är så ny. Melissa, som gick i Ricks gamla klass. Men som då kallades George. Långsamt förstår Rick att han inte längre vill fortsätta som tidigare, och att han behöver bryta med en gammal vän, och kanske få några nya ...  (recension)


Amari har aldrig slutat tro att hennes försvunna bror Quinton lever. Inte ens när polisen hävdar att han är död. Hon vet att han finns där ute någonstans. En dag hittar hon en portfölj i hans garderob, som innehåller en inbjudan till ett sommarläger på Byrån för övernaturliga angelägenheter. Amari har ingen aning om vad det betyder, men hon förstår att det på något vis hänger ihop med hennes bror. Hon söker upp den märkliga Byrån, och det blir ett möte som förändrar Amaris liv. Snart tvingas hon acceptera att magi och övernaturliga krafter faktiskt existerar. Hon bestämmer sig för att försöka bli antagen till Byråns skola. Testerna är svåra och hennes motståndare är ungdomar som har levt hela sina liv med magi. Att bli en av dem verkar helt omöjligt. Men Amari vet att hennes enda chans att hitta sin bror är att bli antagen till skolan och hon är beredd att slåss hårt för sin plats.

Amari och Nattbröderna är den första delen i en trilogi om Amari. En helt vanlig flicka som hamnar i en värld där all sorts magi existerar. Ett fartfyllt äventyr tar sin början ... (min recension finns här)


Följ med på ett magiskt äventyr i böckernas värld. Elvaåriga Tilly tillbringar större delen av sina dagar i sina morföräldrars bokhandel. Ända sedan hennes mamma försvann spårlöst är det i böckernas värld som Tilly har funnit tröst. Men en dag blir alla äventyr hon läst om plötsligt mer verkliga än hon trodde var möjligt. När två av Tillys favoritkaraktärer - Anne på Grönkulla och Alice i Underlandet - dyker upp i butiken livs levande inser hon att hon har förmågan att följa med dem in i deras berättelser. Hon är en bokvandrare - och kanske kan det hjälpa henne att lösa mysteriet med vad som hänt med hennes mamma? Men alla som gillar att läsa böcker vet att faran kan vänta på nästa sida ...

Tilly och bokvandrarna är första delen i den nya, kritikerrosade serien om Den magiska bokhandeln - perfekt läsning för alla som tycker om äventyr, magi och berättelser med brittisk Harry Potter-stämning. Illustrerad med ljuvliga svartvita bilder!

(fjärde delen i serien kommer ut i juli på svenska, här finns min recension av de tre första delarna).


Nervkittlande spänning och humor i oemotståndlig kombination med krypande skräck! Din hemsökelse vår huvudvärk! I över femtio år har varenda landsände i England plågats svårt av en epidemi av vålnader. Spöken, andar och gengångare som inte är speciellt vänliga, snarare rent livsfarliga. Antalet parapsykiska agenturer har ökat med åren, alla med samma affärsidé: att förgöra spöken. Bara barn och unga har den rätta övernaturliga förmågan när det gäller att uppsöka och förinta. Till detta används värjor, järnkedjor och magnesiumeld. Konkurrensen mellan agenturerna är stenhård.Lucy Carlyle, en talangfull, mycket ung agent med stor ambition, anländer till London, säker på att hon ska få anställning hos en av de mest framstående agenturerna. Istället hamnar hon hos Anthony Lockwood. Hans firma befinner sig på fallrepet, men han driver den med stolthet, och utan någon vuxens närvaro. Efter att ett jobb får ett katastrofalt avslut, sinar uppdragen. Mot sin vilja måste de därför anta sin farligaste utmaning någonsin. På ett av de absolut mest hemsökta godsen i England.

(här finns min recension)

3 kommentarer:

  1. Vilka bra tips, jag har ännu inte läst Lockwood

    SvaraRadera
  2. Lockwood-böckerna har jag läst några av och det är alldeles underbara spökhistorier!

    SvaraRadera
  3. Lockwood-boken verkar spännande.

    SvaraRadera