torsdag 2 februari 2023

Hett i hyllan vecka 5 / 2023

 

Så här skriver Monika om Hett i hyllan: 
Jag bara gissar nu, men jag tror inte jag är ensam om att ha en del böcker i hyllan som stått där i evinnerliga tider. Är det inte dags att de där, halvt, bortglömda böckerna får ta lite plats och synas? Jo, det tycker jag. Verkligen. Därför kommer de, en efter en, att dyka upp här varje torsdag under rubriken Hett i hyllan. Lite lagom tvetydigt, eller hur? Vad har du för dolda skatter i hyllan?
i i 
Jag tycker jag har så mycket böcker som bara väntar på att bli lästa, att jag trodde att jag hade fler fysiska böcker som jag kunde ta upp under de här inläggen, men det visar sig att de böcker som finns kvar nu är köpta under andra kvartalet till slutet av förra året, så dem räknar jag inte riktigt till hyllvärmare -hett i hyllan ännu, de behöver ha funnits i min ägo i 1 år tycker jag.

Men sen kom jag på en annan hylla som innehåller hur många böcker som helst (gjorde ett överslagsräkning på dem och kom till runt 1600 =orimligt ofattbart) och det är min bokylla i Storytel-appen = ljudböcker och e-böcker. Sen är jag lite frustrerarad över att Stroytel inte skulle kunna ordna så att man kunde sortera i hyllan bättee, som i genrer, serier (som man lätt kan se nästa bok i en serie då man vill fortsätta läsa en serie man håller på med), sådana man vill läsa NU etc.

Jag scrollade tillbaka längst bak i bokhyllan och hittade denna som är den som jag har haft där längst och ännu inte har läst, ska säga att jag vet inte helt säkert hur länge men tror den är tillagd någon gång kanske 2015, jag vet när jag lyssnade på första boken genom Storytel (Little bee av Chris Cleave) och jag vet när jag läste den boken (November 2012) sen vet jag efter 2012 hade perioder då jag hade och perioder då jag inte hade Storytel under ett par år. 

Men till vilken bok det är (det är från den perioden då jag läste mycket av den här sortens böcker, och jag är intresserad av den men just nu är jag inte inne i att läsa denna genrer, men någon gång vill jag läsa den): 

Horungen är den sanna berättelsen om när åttaåriga Donya kidnappas av sin pappa och hans nya fru och förs bort från sin mamma och vardagen i Beirut till det kalla och mörka Sverige. Det kommer att dröja nästan 10 år innan Donya återser sin mamma. Vid det laget har hon hunnit bli kidnappad två gånger, systematiskt fysiskt och psykiskt misshandlad av sin pappa och sin styvmor. En styvmor som för övrigt tycks utgöra arketypen av ”den elaka styvmodern” och använder Donya som sin personliga slav. Donya skriver ärligt och självutlämnande om känslan av hopplöshet, självföraktet, mordhoten och våldet som kom att utgöra hennes vardag under åren i pappans våld. Här ges även en intressant och inte helt bekväm bild av svenska myndigheters lama agerande.

4 kommentarer:

  1. Det verkar vara en förskräcklig historia. Sånt som man inte alltid orkar läsa.

    SvaraRadera
  2. Boken kände jag inte till, men fenomenet med en ständigt växande bokhylla på Storytel är jag bekant med 🥴

    SvaraRadera
  3. Fy vilken hemsk historia. Sanna historier är ju mycket värre.

    SvaraRadera
  4. Jag har fram tills i år kallat mina böcker för hyllvärmare (inköpta för 2 år sen eller mer), bokhylleböcker (inköpta förra året) och nyinkommet (från året). Men i år orkade jag inte skilja på dem längre utan kallar alla från förra året och bakåt för hyllvärmare. Fast det känns jättekonstigt att kalla en bok jag köpte i december -22 för hyllvärmare. Haha, men jag får leva med det.

    SvaraRadera