Olycklig kärlek, svartklädda ungdomar och rotvältsfobi är viktiga beståndsdelar i Mats Jonssons serier. Han gör tveklösa nedslag i sitt eget liv, och lyfter obarmhärtigt fram minnen från barndomen, gymnasieårens sökande efter mening och en ung mans excentriska upptåg i Stockholms uteliv. Unga norrlänningar är en av de mest självutlämnande serieböcker som givits ut i Sverige. Mats Jonssons familj, vänner och kärlekar exponeras i ett inte helt smickrande ljus. Han räds inte heller att lyfta fram dåliga sidor hos sig själv och framställa sig som godtrogen, inbilsk, ständigt kärlekstörstande och tämligen ful. De starka, naivistiska teckningarna visar upp människorna i all sin skröplighet, och bidrar samtidigt till att ge serierna en sublim och finstämd humoristisk patina.
I serieromanen Nya Norrland kastar sig Mats Jonsson handlöst ned i den klyfta mellan stad och landsbygd som allt mer framstår som som en av vår tids avgörande konflikter. När hans familj flyttade till Bollstabruk 1974 hade den ångermanländska sågverksorten 3 600 invånare, full sysselsättning och ett rikt affärsliv längs huvudgatan. Fyrtio år senare går Mats omkring bland förfallna hus i ett samhälle som förlorat hälften av sina invånare, trots att sågverket omsätter en miljard om året och har blivit ett av de största i Europa. Med vrede och svart humor skildrar Mats Jonsson både Bollstabruk och platsen han flyttat till Telefonplan i Stockholm, där designbyråer, mäklarkontor och tusentals nya bostadsrätter poppar upp samtidigt som skolbarnen hänvisas till baracker och tvivelaktiga friskolor. I sitt sökande efter Telefonplans själ wallraffar han i bostadsrättsföreningens styrelse, kartlägger sina grannar och infiltrerar Konstfack. På jakt efter en strimma hopp för det döende Bollstabruk intervjuar han politiker, nationalekonomer och sina gamla klasskamrater. Han pratar med högstadieelever, asylsökande och SD-väljare. Fikar med ortens eldsjälar. Frågar sina föräldrar varför de blev så arga när han flyttade, och går på företagsgala i Folkets hus där han en gång dansade sin första tryckare. I Nya Norrland fortsätter den skildring av hans eget liv som Mats Jonsson påbörjat i hyllade serieromaner som Mats kamp och Hey Princess, nu med fokus på den utflyttades skuldkänslor över att vara en del av det problem man försöker bekämpa. Resultatet är en lika bred som personlig samtidsskildring som försöker svara på frågan Var uppstår Sveriges välstånd, och vart tar det vägen ?
Bokomslag och beskrivning av böckernas handlingar är hämtade från Adlibris.
Hade inte någon stor kunskap av dessa innan Evelina under Januari månad ville läsa, egentligen När vi var samer (det har vi också gjort och den recensionen kommer i ett eget inlägg lite senare) kände jag för att jag ville läsa mer av Mats Jonssons böcker då de baseras på hans liv och det även är intressant ämne att få veta mera ur synvinkel av att vara född av förälrar från och uppvuxen i vårt lands Norra delar.
Unga norrlänningar är ju mera självbiografisk berättad i korta berättelser om hans uppväxt, medans Nya Norrland innhåller förutom de självbiografiska delarna mycket fakta om hur Norrland har förändrats sen han som liten bodde där tills nu då han tänker flytta tillbaka dit upp från Stockholm plus berättelser från andra födda i Norrland som flyttat till Stockholm.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar