torsdag 16 mars 2023

Hett i hyllan vecka 11 / 2023

 

Så här skriver Monika om Hett i hyllan
Jag bara gissar nu, men jag tror inte jag är ensam om att ha en del böcker i hyllan som stått där i evinnerliga tider. Är det inte dags att de där, halvt, bortglömda böckerna får ta lite plats och synas? Jo, det tycker jag. Verkligen. Därför kommer de, en efter en, att dyka upp här varje torsdag under rubriken Hett i hyllan. Lite lagom tvetydigt, eller hur? Vad har du för dolda skatter i hyllan?

Fortsätter med böcker från min Storytel-bokhylla som innehåller flera tusen titlar sen 2012 då jag började använda appen till att lyssna på ljudböcker.
Denna är från någon gång 2015 skulle jag tro..., och jag la till den då jag hade läst och lyssnat på flera av författarens deckare och sen såg denna

Uppläsare: Alexandra Rapaport.

Ändhållplats Sverige är en självbiografi och faktabok av Ramona Fransson. Boken är indelad i tre delar och börjar med berättelsen om fadern som var av judisk börd, född i Warszawa 1916. Del två handlar om hur modern, född katolik i Rostock 1933, upplevde andra världskriget och flydde till Sverige, där de två senare möttes. Del tre berättar om den brutala uppväxten med både fysisk och psykisk misshandel från fadern sida. När Ramona fyllde åtta år började faderns bäste vän, ryssen Vasilij, utsätta henne upprepade gånger för sexuella övergrepp och än idag är det ett frågetecken hur detta kunde ske, då fadern alltid var hemma när det hände. Till slut blev livet outhärdligt och vid femton års ålder flydde Ramona hemmet. Det här är en rak och tuff berättelse om utanförskapet i dåtidens Sverige, och dessvärre har det fortfarande i mångt och mycket inte förbättrats för barn till föräldrar som flyr krigets fasor.

Under många år vågade inte Ramona ställa frågan: Vad hände egentligen i vår familj? Till slut bröt hon samman och hamnade hos en psykolog. Först då orkade hon ta tag i den mörka delen av hennes liv. Ungefär samtidigt, 1997, öppnade Säpo upp sina arkiv och Ramona beställde på vinst och förlust akterna om Josef Dancyger, som avled 1979 utan att ha berättat något om sitt liv för sin dotter.

4 kommentarer:

 1. Den där boken låter väldigt intressant. Tack för tipset.

  SvaraRadera
 2. En så fullständigt förskräcklig historia.

  SvaraRadera
 3. Jag har bara läst några av hennes deckare och hon blev inte någon favorit.

  SvaraRadera
 4. Vilken hemsk upplevelse. Jag har någon bok av Ramona Fransson i hyllan, en deckare.

  SvaraRadera