torsdag 30 mars 2023

Hett i hyllan vecka 13 / 2023

 

Så här skriver Monika om Hett i hyllan:

Jag bara gissar nu, men jag tror inte jag är ensam om att ha en del böcker i hyllan som stått där i evinnerliga tider. Är det inte dags att de där, halvt, bortglömda böckerna får ta lite plats och synas? Jo, det tycker jag. Verkligen. Därför kommer de, en efter en, att dyka upp här varje torsdag under rubriken Hett i hyllan. Lite lagom tvetydigt, eller hur? Vad har du för dolda skatter i hyllan?

Fortsätter med de där böckerna som finns i min Storytel-bokhylla och denna som övriga jag skrivit om har funnits där från tidigt då jag startade att lyssna på ljudböcker härifrån mera regelbundet sen omkring 2015. Tänk vad många bokserier jag har hållit på att läsa men sen har jag inte läst klart dem, och då tänker jag mest på alla dessa deckare som jag läste för ca sådär en 10 år sen.

.Annika Bengtzon är tillbaka på Kvällspressens redaktion i Stockholm efter tre år som tidningens korrespondent i Washington. Hon har återförenats med sin make, Thomas, som arbetar på justitiedepartementet med internationella säkerhetsanalyser. En eftermiddag hittas en ung småbarnsmamma död och översnöad bakom ett daghem i förorten Axelsberg i södra Stockholm. Hon är det fjärde offret på kort tid under liknande omständig-heter: kvinna, ung, mamma, knivhuggen bakifrån. På Kvällspressen anar man en seriemördare, något Annika avfärdar som vilda fantasier.

Thomas befinner sig på en konferens i Nairobi. Under en rekognoseringsresa vid somaliska gränsen kidnappas hela delegationen – sju personer från olika delar av Europa.
Allt eftersom kvinnomorden i Stockholms förorter blir allt fler, och misstankarna om en seriemördare börjar ta form även hos polisen, dras Annika in i ett våldsamt kidnappningsdrama som skakar både Europa och Östafrika. Kraven från kidnapparna är omöjliga och orimliga. När kraven avvisas avrättas gisslan i delegationen, en efter en.
Du gamla, du fria är en roman om hur den gamla, fria världen bygger järnridåer mot den nya, ofria. Om hur relationer mellan människor rämnar och andra byggs upp. Om hur medierna utnyttjar den nya tekniken till att vrida verkligheten så att den passar deras deadlines. Och om hur ondskan i Stockholms förorter egentligen ser ut…

Du gamla, du fria är den nionde kriminalromanen om journalisten Annika Bengtzon.

4 kommentarer:

  1. Den har jag läst. Hela serien faktiskt 🙂 Jag har nog gillat all, mer eller mindre.

    SvaraRadera
  2. Liza Marklund har jag fortfarande inte läst något av. Jag har funderat på Polcirkeln men inte kommit till skott.

    SvaraRadera
  3. Den här serien lästa jag aldrig klart. Jag tror det här var den sista delen jag orkade läsa.

    SvaraRadera