lördag 26 mars 2016

Andra världskriget del två

Nu har jag läst en annan sorts bok om andra världskriget nu handlar det om judiska flyktingar från Nazityskland som återvänder som infiltratörer. De har blivit värvade av den amerikanska armén och släpps ner bakom Nazitysklands krigslinjer för att spjonera på den tyska armén.Dessa judiska unga män hade familjer kvar som satt i koncentraionsläger. Dessa unga män begav sig ut på ett omöjligt uppdrag. Omständgiheterna att de var judar gjorde det till ett självmordsuppdrag.
En av dessa är Fred Mayer som med sin personliga attityd "Om man inte riskerar något, kan man inte vinna något", var typiskt för andan och visionen inom Donovans OSS.
Fred Mayer beskrivs i OSS arkiv som "intellgent, påhittifg, i utmärkt fysisk kondition och känd för sitt goda omdöme".
Mayer nästlar si gin i det allra heligaste i officersklubben, där sårade tyska officerare återhämtade sig från sina skador innan de återvände till fronten. Under en suparkväll berättar de om Hitlers Fuhrerbunker, var den finns i Berlin, och hur den är utformad. Ävven Hitlers sinnestillstånd närmns "Hitler är troött på livet". Mayer bara gapade över förvåning att få dessa uppgifter men han spelade rollen perfekt. "Jag smälte bra in och kände mig som en av dem".
En annan gång får han reda utav en bangårdschef om när en stor ammunotions transport ska ske, som han kan medela de allierade som spränger sönder den. Det framkommer efter kriget att denna lyckade sprängning förkortade kriget i Italien med sex månader. Även om detta påstående inte kan bekräftas så stoppades ändå tjugosex tåg fullastade med stridsvagnar, ammunition, vapen och bränsle aldrig fram till den italienska fronten. Helt enkelt kan man säga att infromationen som en handfull män skaffade fram påverkade krigets förlopp.
Tillslut blir dock Mayer tillfångatagen av Gestapo. Hans med infiltratörer undkommer och håller sig undan. Dock efter misshandel där Mayer inte avslöjar något så blir någon högt uppsatt av befälen mer åt det hållet att Mayer kan hjälpa dem att ge upp utan problem till de allierade som håller på att närma sig. Mayer blev den som hade fångar rätt som det var när Innsbruk kapitulerade

De vågade återvända Judiska infiltratörer i Nazityskland Patrick K. O´Donnell

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar