söndag 27 mars 2016

Påskdagen

Om ni är intresserade av de andra påskdagarna kan ni se på Johannas deckarhörna där hon har skrivit om Palmsöndagen, vita tisdagen, Dymmelonsdagen, skärtorsdagen och även om långfredagen.

Den första veckodagen kom de tidigt i gryningen till graven med de väldoftande oljorna som de hade gjort i ordning. Då fann de att stenen var bortrullad från graven. De gick in, men fann inte Herren Jesu kropp.
  När de inte visste vad de skulle tro, då stod plötsligt två män i skinande kläder framför dem. Kvinnorna blev rädda och böjde ansiktet mot marken, men männen sade:" Varför söker ni den levande bland de döda? Han är inte här, har har uppstått! Kom ihåg vad han sade till er medan han fortfarande var i Gallileen: Människosonen måste utlämnas i syndarens händer och bli korsfäst och uppstå på tredje dagen". Då kom de ihåg hans ord.
  Och de återvände från graven och berättade allt detta för de elva och för alla de andra. Det var Maria Magdalena och Johanna och Maria, Jakobs mor. Även de andra kvinnorna som var med dem talade om det för apostlarna, men de tyckte deras ord var tomt prat och trodde inte på dem.
  Men Petrus reste sig och sprang till graven, och när han lutade sig in såg han bara linnebindlarna. Och han gick hem, full av förundran över det som hade hänt.
Lukas kapitel 24 verserna 1 till 12


Sanningshalten vad som står i evangelierna har Lee  Strobel bok "Fallet Jesus" skrivit om. Historikern Josefus, de romerska historikerna och statsmännen, judarnas skrifter, Paulus brev och de apostologiska fäderna, får man en övertygande bevisning som i allt väsentligt bekräftar det som står i evangeligerna. Om man slängde bort evangelierna skulle man fortfarandea ha en mycket övertygande bild av Jesus´- faktiskt ett porträtt av Guds enfödde son
Ignatius skriver i ett brev om Jesus väg till avrättningen att Jesus verkligen förföljdes under Pontius Pilatus, verkligen blev korsfäst, verkligen uppstod från de döda och att de som trodde på honom skulle utstå hån och förföljelse för att det trodde på honom som Guds son.
Lukas / var läkare och historiker är författare både till Lukas evangeliget och Apostlagärningarna. Arkeloger har kontrollerat hans uppgifter och finner att han är en mycket noggrann historiker. Han är lärd, han är vältalig, hans grekiska har en närmare klassisk kvalité, han skriver som en bildad man och arkelogiska fynd visar gång på gång att Lukas har rätt i det han säger

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar