måndag 4 april 2016

Glastronen av Sarah J Maas

I ett land i avsaknad av magi, där kungen styr med järnhand, kallas en lönnmördare till ett slott. Hon reser dit, inte för att döda kungen utan för att vinna sin frihet. Om hon besegrar tjugotre motståndare i en tävling mördare, tjuvar och soldater blir hon frigiven från fängelset och kommer att få tjäna som kungens Mästare.
Hennes namn är Celaena Sardothien.
Kronprinsen kommer att utmana henne. Kaptenen för livgardet kommer att beskydda henne. Men något ondskefullt ruvar i glasslottet och det är där i syfte att döda. I takt med att den ena efter den andra av hennes motståndare dör förvandlas Celaenas kamp för frihet till en kamp för överlevnad, och till ett desperat försök att förgöra ondskan innan den utplånar hennes värld.

SARAH J. MAAS är en amerikansk ungdomsboksförfattare som har slagit igenom stort med Glastronen-serien. Hon bor i Pennsylvania tillsammans med make och hund. Glastronen är den första boken i serien.

När jag var en YA (ung vuxen) bestod nästan min läsning endast av fantasy, det var kul att hitta tillbaka till genren även om jag har läst fantasy av och till även under de senaste åren. Just Glastronen har en del av de punkter jag tycker en bra fantasy ska innehålla. Många av de serier jag gillade förr handlade också om lönnmördare (Mördarens lärling av Robin Hobb och Imperiets dotter av Raymond E Feist och Janny Wust). Ser framemot att få läsa fortsättningen av Celaena som har blivit en favortikaraktär (Bara att hon gillar böcker och hur hon retas med Kaltain och blir vän med Nehemia).

Sen funderade jag även över genren lite, har sett att man har barn/ungdom, YA och fantasy som riktar sig mot vuxna (även om de jag nämnde att jag läste när jag var ung hade huvudkaraktärer som var barn, äldre tonåringar och unga vuxna, står de ju nu i vuxen hyllan på biblioteket)? Sen att man talar om high fantasy och urban fantasy (den sista kategorin vet jag vad det menas med att de magiska utspelar sig i den värld vi lever i tex som Harry Potter och Mortal Instument). Steampunk är väl en kategori under fantasyn med eller?
En blogg jag har hittad som kanske kan ge mig lite svar är Miss Magics Cabinet, som jag har tänkt att studera lite närmare när jag har tid.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar