måndag 10 oktober 2016

Rörelsen den andra platsen av John Ajvide Lindqvist

I SEPTEMBER 1985 flyttar John Lindqvist in i ett trångt och mörkt gårdshus på Luntmakargatan i Stockholm, vägg i vägg med Brunkebergstunneln. Han vill skapa sig en karriär som restaurangtrollkarl. Några veckor senare blir han tagen för stöld på Åhléns och tillbringar en natt i häkte. Under natten inträffar en rörelse av svårtolkad karaktär och när han återvänder till sitt hus dagen efter har något hänt. Fåglar faller från himlen och hans grannar beter sig underligt.

Snart upptäcker han att det finns något i det låsta duschrummet längst inne i tvättstugan, något som kan låta oss färdas till den andra platsen och besanna våra drömmar. Det kostar bara lite lite blod. När John så småningom börjar delta i verksamheten dras han ner i en ström av magi, våld och gemenskap som mynnar ut i mordet på Olof Palme.

Rörelsen den andra platsen är en prequel till John Ajvide Lindqvists förra roman Himmelstrand. Det är en berättelse om vår strävan efter sanning och samhörighet och priset vi är villiga att betala, om Stockholm i mitten av 80-talet, trolleri och socialdemokrati. Den är den andra delen i trilogin »Platserna« som kommer att avslutas med X den sista platsen. Text från Bokus sida


Jaha säger jag väl om den här boken, en av de sämre av JAL tycker jag detta var, men den var inte ett bottennapp ville ändå läsa ut den för att se hur det slutar. Men mycket konstigare än hans tidigare böcker, tyckte mycket bättre om Låt den rätte komma in och Hanteringen av odöda. 
Sen kan man undra hur mycket som baseras på hans egna liv,,,,,för som sagt han skriver om sig själv och huvudpersonen heter John.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar