onsdag 26 oktober 2016

Tematrio - höga berg och djupa dalar

Veckans tematrio från Lyrans Noblesser gav mig lite huvudbry först, visste verkligen inte alls vad jag skulle svara, men nu efter två dagars betänketid har jag kommit på en trio utan att leta utan bara genom att låta hjärnan arbeta med uppgiften har jag nu kommit fram till min trio enligt följande

Berätta om romaner eller andra texter som innehåller höga berg och djupa dalar! Temat kan tolkas både bokstavligt och bildligt.

Wuthering hights ( svindlande höjder) av Emily Bronte, där titeln hänvisar till höjder, men jag tror knappast att de i romanen skrivs om speciella landskapshöjder, för utspelas den egentligen inte på en hed? Men jag kan tycka mig att den psykologiska handlingen är höjder som titeln egentligen syftar på. Nu kan jag ju tänka mig ha fel, eller mer korrekt dåligt minne, för det är ändå ca 25 år sen jag läste den. Och det medför att det nog är dags att läsa om den, precis som det är med flera andra klassiker som jag läste när jag var i tjugoårsåldern.

Nästa bok jag kom att tänka på var Glastronen av Sarah J Mass. Där titeln hänsyftar på slottet den utspelar sig består av Glas och ligger högt upp på ett berg. När jag läste det fick jag associationer till att det skulle vara en spetaktulär utsikt. Om man inte är höjdrädd...

Tredje i min tanke blev The 100 av Kass Morgan. Som handlar om att jorden har blivit ödelagd efter en kärnkrafts olycka och mänsklighetens senaste generationerna har levt uppe i rymden på en stor rymdbas. Men nu håller förnödenheterna att ta slut och de blir tvingade att återvända till jorden. Och skickar därmed 100 ungdomsbrottslingar ner dit för att se om det är beboligt överhuvudtaget. Att höjder syftar på att de bor/har bott i rymden och sett ner på jorden men även ett berg som kallas "Mount Weather" ( håller på att läser boken och detta har inte nämnts i denna än men det finns med i TV-serien som baseras på böckerna) där det ska finnas förnödenheter som ungdomarna ska försöka ta sig till efter de har typ kraschlandat på jorden.

1 kommentar:

  1. Svindlande höjder har jag faktiskt inte läst, men jag börjar känna mig manad att göra det :)

    SvaraRadera