söndag 17 mars 2019

Min bokresa # 30 - Fantasy (high-, epic- klassisk-)


Om jag förra veckan skrev om en genre jag inte läser mycket av tänkte jag att jag denna vecka väljer en genre jag läser desto mer av. Min läsning delas i ungefär 1/3 fantasy, 1/3 deckare/thrillers och 1/3 andra sorters böcker.

Jag har gillat och alltid läst böcker som har haft magiska influenser, som barn/ungdom Maria Gripes böcker, Sagan om Ringen, C S Lewis och Jules Verne ( nja J V är kanske mer science fiction).

I 20 års åldern hade jag en rejäl fantasyläsperiod och jag läste många serier som Sagan om Drakens återkomst av Robert Jordan, Robin Hobb, Sagan av Bellgarion av David Eddings, Kathrine Kerr, Sanningens svård av Terry Goodkind, Imperiest dotter av Raymond E Feist oh Shannara av Terry Brooks. Och säkert fler som jag inte kommer på just nu.

På senare tid har jag även börjat läsa en del som riktar sig till yngre läsare, jag har nu på senare tid läst, Tomi Adeyemi, Victoria Aveyard, Christofer Paolini, Anders Björkelid, Leigh Bardugo, Angie Sage, Kristin Cashore och Sarah J Maas.
Jag har även börjat läsa George R R Martin och Brandon Sanderson

Ni som nu läser det funderar säkert har du inte glömt några just nu, men jag tänkte jag håller mig till high-, epic- eller klassisk-fantasy, i detta inlägg och går in på subgenren i andra kommande inlägg som urbanfantasy, steampunk etc....

Vad tycker och tänker ni om detta ämnet, skriv gärna en kommentar eller länka i kommentarerna om ni skriver ett inlägg på er blogg eller någon annanstans.


Tidigare bokresor: 
#1 - introduktion
#2 - deckare/thrillers
#3 - Wahlströms barn- och ungdomsböcker
#4 - ljudböcker
#5 - science fiction
#6 - Årets bok 2018
#7- bibliotek
#8 - klassiker
#9-bokgenrer
# 10 -ålderskategorier
#11 - viktorianska klassiker
#12 - non fiction-sakprosa
#13 - faktaböcker
# 14 - andra världskriget
#15-  biografier/memoarer 
# 16 - sanna brottmål
#17 - gemenskap läsare emellan
#18 - böcker med jultema
#19 -läsplaner som nyårslöften
#20 - läsa på annat språk än svenska
#21-booktube
#22 - Harry Potter
#23- Nobelpristagare
#24 - mytologi / folktro
#25 -sagor/folktro
#26 - litteratur som inspirerat till annan litteratur
#27-böcker som blivit TV-serier/filmer
#28- om läsning
#29- historiska romaner

1 kommentar:

  1. Här kommer mina tankar om fantasy: https://ewelinasbokblogg.blogspot.com/2019/03/min-bokresa-30-fantasy-high-epic.html

    SvaraRadera