fredag 1 mars 2019

Askfödd av Sabaa Tahir

Sabaa Tahir jämförs med J.K. Rowling och George R.R. Martin och hennes debut har redan blivit ett fenomen, hyllad av både kritiker och läsare. I Askfödd skildrar hon en storslagen kamp för frihet och en kärlekshistoria som sliter hjärtat itu. Boken är den första av fyra och gick direkt upp till andraplatsen på New York Times bästsäljarlista.

I Krigarnas imperium straffas olydnad med döden. Intellekt slås i bojor och skönhet blir till ruiner. Det som en gång var ett blomstrande rike är nu en värld av aska. Laias föräldrar är döda, och hennes bror sitter fängslad för landsförräderi. I ett desperat försök att rädda sin bror ber Laia motståndsrörelsen om hjälp och ingår ett ödesdigert avtal. Elias är den bäste studenten på militärskolan Blackcliff. Han är starkast, snabbast och kommer från en mäktig familj. Men i hemlighet vill han fly från skolan. Han vill inte ägna sitt liv åt att kriga för den brutala överbefälhavaren. När Laias och Elias vägar korsas inser de att de behöver varandra för att få det de mest av allt vill ha frihet. Deras öden är tätt sammanflätade och tillsammans kommer de att förändra framtiden för hela Imperiet.
Bokomslag och beskrivning hämtad från Adlibris.
Ännu en bok jag har läst tillsammans med Evelina, men även en bok jag har tänkt läsa länge, men inte blivit av förrän nu.
Boken är bra och underhållande även om det är en klassisk YA (ung vuxen) dystopi med lite magiska influenser. Jag gillar de två karaktärernas historier vi får följa i respektive kapitel, till slut slutar det med att man vill ha nästa del i boken med en gång för att kunna läsa hur det kommer att gå.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar