torsdag 21 mars 2019

Mästaren och Margarita av Michail Bulgakov (Världen runt - Ryssland)

Få böcker kan mäta sig med Mästaren och Margarita när det handlar om att få nya entusiastiska läsare! 

Det är 1930-tal i Moskva när en mystisk främling dyker upp. I hans sällskap finns en naken kvinna, en man i jockeymössa och en cigarrökande jättelik svart katt. Märkliga saker börjar hända. Det är som om djävulen själv kommit till Moskva för att skapa oro och panik bland litteratörer, pampar och svartabörshajar. Saken blir ännu mer intrikat när främlingen börjar berätta om ett möte mellan romaren Pontius Pilatus och en ung upprorsman som gripits i Jerusalem och som översteprästerna vill se avrättad. 

Amanda Svensson har skrivit förordet till Bulgakovs klassiska romansatir som kommit att bli ett av mästerverken i den moderna litteraturen, för evigt förknippad med halsbrytande fantasteri, vild komik och bitsk satir.
Bokomslag och beskrivning hämtad från Adlibris.

Jag och Evelina påböjrade ett stort projekt i år, som går ut på att läsa en bok från varje land världen runt. Mästaren och Margarita är andra boken, och vi gillade vad vi läste. Sen är vissa delar av boken inte lika bra som andra, men överlag bjuder Bulgakov på fantastiska händelser i Moskva på 1930-talet, jag får känslan av en viss cirkus som Morgenstern har skrivit om.

Om ni är intresserade av vad vi läst på vår resa...
Världen runt - Finland - Sånt är livet av Rosa Liksom

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar