söndag 3 mars 2019

Min bokresa #28 - om läsning

Denna veckas bokresa inspireras att jag har sett en hel del booktube klipp de senaste månaderna där de tar upp ovanliga bokfakta om dem.
Så jag tänkte att jag skulle skriva om hur jag läser och lite andra bokliga fakta om mig.
Även om jag inte tror jag har så många, men det jag börjar med visar nog på att varför jag sällan hamnar i några rejäla lässvackor.


 • Jag är en stor slalomläsare, och det beror på att jag är en humörläsare. Jag måste ha möjligheten att kunna läsa den bok jag vill, och det innebär även att jag sällan har speciella tankar om vilka böcker jag ska läsa en viss månad till exempel. 
 • Det medför ju inte att jag helt låter bli att planera och tänka ut vilka böcker jag ska läsa, jag kan tänka ut vilka böcker jag tänker läsa under ett visst readathon. Ett readathon har ju ofta en specifik genre som är tänkt att läsa under tiden det pågår, men jag har ofta någon bok med en annan genre pågång samtidigt. Oftast när de är månadslånga readathons, som till exempel Victober (klassiker från Victorianska eran), Tome Infinity and Beyond (Science Fiction) och MiddlegradeMarch (barnböcker för åldern 9-12 år) så läser jag inte strikt den genren hela månaden utan har även andra böcker jag läser.
 • Jag kollar gärna upp hur många sidor boken har jag läser, och har koll på när jag har läst halva boken, en tiondel av boken etc. Fast inte alltid men ofta har jag koll på det. 
 • Brukar även ofta kolla hur många sidor jag kan läsa under en timmes tid, eller hur många sidor jag kan läsa under en tio minuters period.
 • Jag lånar heller än köper böcker, men ibland har ju inte biblioteket de böcker jag vill läsa nu, pga de är antingen så nyutgivna så att biblioteket inte har köpt in dem än, eller så är det en engeslsk bok som ännu inte är översatt och som jag har fått uppfattning om att det dröjer med en överstättning ska ske, då köper jag dessa böcker. Dock gör det att de ofta blir liggande för jag hinner inte läsa dem för att jag har så många låneböcker där lånetiden går ut.

En annan sak många talar om är, ord eller handlingar som ger dem viljan att läsa en bok eller inte vilja läsa en bok.


Jag har sådana saker jag med, jag läser gärna om andra världskriget, speciellt om hur hemska nazisterna mot dem som de såg som mindre värda. I deckare så dras jag mot sådana böcker som handlar om barn eller kvinnor råkar illa ut. Så den psykologiska biten intresserar mig att läsa om.
Kommer nu inte på något som gör att jag väljer bort en bok på grund av dess handling. Fast ibland får genren historiska romaner mig till att inte ta upp en sådan bok, men sen så vet jag många i den genren som jag har gillat så jag vet inte varför det tar emot att plocka upp en sådan bok,Vad tycker och tänker ni om detta ämnet, skriv gärna en kommentar eller länka i kommentarerna om ni skriver ett inlägg på er blogg eller någon annanstans.


Tidigare bokresor: 
#1 - introduktion
#2 - deckare/thrillers
#3 - Wahlströms barn- och ungdomsböcker
#4 - ljudböcker
#5 - science fiction
#6 - Årets bok 2018
#7- bibliotek
#8 - klassiker
#9-bokgenrer
# 10 -ålderskategorier
#11 - viktorianska klassiker
#12 - non fiction-sakprosa
#13 - faktaböcker
# 14 - andra världskriget
#15-  biografier/memoarer 
# 16 - sanna brottmål
#17 - gemenskap läsare emellan
#18 - böcker med jultema
#19 -läsplaner som nyårslöften
#20 - läsa på annat språk än svenska
#21-booktube
#22 - Harry Potter
#23- Nobelpristagare
#24 - mytologi / folktro
#25 -sagor/folktro
#26 - litteratur som inspirerat till annan litteratur
#27-böcker som blivit TV-serier/filmer2 kommentarer:

 1. Tycker detta tema är ganska roligt och vilka egenheter man kan ha. https://ewelinasbokblogg.blogspot.com/2019/03/min-bokresa-28-om-lasning.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med, men det var svårt att komma på vad och hur man skulle formulera det.

   Radera