söndag 31 mars 2019

Min bokresa # 32 - Dystopier


Kom att tänka på en genre av böcker som jag de ca 15 senaste åren blivit intresserad av, då pga det blev en trend att skriva i denna genre för unga vuxna. Jag tänker på Hungerspelen (Suzanne Collins), Maze runner  (James Dashner) och Divergent (Veronica Roth), som jag helt enkelt har fallit för och de tre nämnda är mina tre topp favoriter.
Det är unga människor (helst flickor) som gör revolt mot ett korrupt samhälle, där samhället eller överheten oftast har styrt och ställt plus med övergreppsliknande (både fysiskt och mentalt) "event" fått samhället att ställa upp på deras påhitt.
Kan även nämna Marie Lus trilogi där Legend är första boken.

Mina topp tre är alla även filmatiserade. Sen såg jag att en del av dem har jag läst medans jag haft bloggen så det finns några recensioner som jag länkar til här (har inte hittat alla):
Maze runner bok 1
Maze runner bok 2
Maze runner bok 3
Insurgent (flimen)
Four ( novellsamling i Divergent)
Legend 
Prodigy (Legend #2)
Delerium av Lauren Oliver (en till YA dystopi), där jag i min recension har beskrivet vad det är jag gillar (eller egentligen ogillar) med dystopier

Sen ska jag väl säga att jag inte bara har läst böcker som behandlar detta ämne som riktar sig till ungdomar och unga vuxna utan även läst några som riktar sig till en mer vuxen publik dessa har dock alla fyra varit klassiker. Här har även tidsordningen jag läst dem i visat sig vara den ordning jag tycker bäst om dem.
Kallocain av Karin Boye (dock var det rätt längesen jag läste denna men jag tror jag tycker bäst om den?)
Du sköna nya värld av Aldous Huxley
Farenheit 451 av Ray Bradbury
1984 av George Orwell
Där alla fyra är baserade på att samhället är det som övervakar sina medlemmar och medlemmarna är hårt hållna att göra det de ska och inget annat. Där någon tänker utanför boxen och hamnar i onåd.
Den hemskaste av dem är nog Du sköna nya värld där det genom manipulation av foster och under de unga åren i uppväxten styrs hur vissa människor ska vara och till vilken syssla de ska utföra.
Samma sak kan man även hitta i Rött uppror av Pierce Brown. En mer modern boktrilogi som skulle kunna återfinnas i genregruppen dystopier.

Vad tycker och tänker ni om detta ämnet, skriv gärna en kommentar eller länka i kommentarerna om ni skriver ett inlägg på er blogg eller någon annanstans.

Tidigare bokresor: 
#1 - introduktion
#2 - deckare/thrillers
#3 - Wahlströms barn- och ungdomsböcker
#4 - ljudböcker
#5 - science fiction
#6 - Årets bok 2018
#7- bibliotek
#8 - klassiker
#9-bokgenrer
# 10 -ålderskategorier
#11 - viktorianska klassiker
#12 - non fiction-sakprosa
#13 - faktaböcker
# 14 - andra världskriget
#15-  biografier/memoarer 
# 16 - sanna brottmål
#17 - gemenskap läsare emellan
#18 - böcker med jultema
#19 -läsplaner som nyårslöften
#20 - läsa på annat språk än svenska
#21-booktube
#22 - Harry Potter
#23- Nobelpristagare
#24 - mytologi / folktro
#25 -sagor/folktro
#26 - litteratur som inspirerat till annan litteratur
#27-böcker som blivit TV-serier/filmer
#28- om läsning
#29- historiska romaner
#30- fantasy (high, epic, klassisk)
#31- fantasygenrer

1 kommentar:

  1. Kul tema! Inser att jag inte alls läst speciellt många dystopier, men några stycken i alla fall. https://ewelinasbokblogg.blogspot.com/2019/03/min-bokresa-32-dystopier.html

    SvaraRadera