tisdag 30 april 2019

Veckans topplista - samtidsromaner


Så här skriver Johanna om veckans topplista
Veckans topplista handlar idag om böcker som utspelar sig i vår samtid och som på ett eller annat sätt ger sig i kast med att skildra världen runtomkring oss så som den ser ut just nu. 

Hmm, detta är den kategori av böcker jag inte läser så mycket av, så jag ska se vad jag hittar för några som jag har läst och bloggat om, de jag valde har jag läst detta året. Kan säga att det kan vara bra att gå och läsa mina recensioner för där framgår det ändå bättre vad för samhälle dessa böcker illustrerar.

 • Eliza och hennes monster av Francesca Zappia - en ugdomsbok som skildrar den introverta Eliza som även upplever ångest etc, skildrar hur "svårt" det är för de sköra ungdomarna att leva ett bra liv.
 • Vår älskade av Kamila Shamsie - skildrar problematiken för invandrare och hur läst det är att råka få en terroriststämpel på sig. (så här skrev jag i min recension den ger en bra bild av hur vi i västvärlden kan se och uppleva hur Islam och muslimer och snabbt kan tro det värsta om dem. Rasistiska influenser finns hos allmänheten och vi är snabba att dömma).
 • Sånt är livet av Rosa Liksom - Små korta betraktelser hur livet kan vara för vem som helst.
 • Dumplin´ av Julie Murphy - ungdomsbok, som skildrar vår kroppsuppfattning (?)
 • Evelyn Hugos sju äkta män av Taylor Jenkins Reid - jag vet inte om denna platsar här, för den skildrar en kvinnas resa genom filmindustrin Hollywood från 40-talet till nutid.
Tänkte lite mera om att samtidsskildringar kan man ju även hitta i andra kategorier böcker tex deckare/thrillers, romance, sciens fiction etc, och man skulle kunna ta upp även dessa böcker i dagens topplista men jag står fast med dessa som egentligen inte räknas in i någon annan kategori en just romaner. Eller finns det ett annat namn (genre) man kan sätta dessa böcker i, jag har så svårt för att kategorisera och generisera vissa böcker.

9 kommentarer:

 1. Dumplin' är jag lite nyfiken på och Evelyn Hugos sju äkta män har jag oläst i hyllan. Planen är att läsa den. Snart :)

  SvaraRadera
 2. Evelyn Hugos sju äkta män tyckte jag om, fast ett liv som jag egentligen inte är så bekant med, det var för länge sedan jag läste Rosa Liksom, mina samtida romaner:
  http://hannelesbibliotek.blogspot.com/2019/04/samtidsromaner-topplista.html

  SvaraRadera
 3. Sju äkta män har jag läst. Tack för övriga tips.

  SvaraRadera
 4. De två sista står i bokhyllan.

  SvaraRadera
 5. Evelyn Hugo har jag läst, underhållande, var inte riktigt som jag väntat mig, på ett positivt sätt ;) tack för övriga tips.

  SvaraRadera
 6. Vår älskade finns på min lista också. Evelyn Hugos sju äkta än vill jag gärna läsa. Tack för tips om de andra!

  SvaraRadera
 7. Shamsie står på min läslista liksom Evelyn Hugos sju äkta män. Sånt är livet har jag läst

  SvaraRadera
 8. Dumplin' har jag läst, men ingen av de andra.

  SvaraRadera
 9. Vår älskade blev jag nyfiken på att läsa!

  SvaraRadera