söndag 18 augusti 2019

Min bokresa #53 - Bokserier vs fristående

Titeln säger väl precis vad jag tänkte fundera och skriva om idag, som vanligt ser jag fram emot vad ni som läser tycker så lämna gärna en kommentar.

Jag gillar att läsa bägge delarna, men en fristående bok ger mig en avslutad historia när jag har läst klart boken och det känns som ett bra avslut så är jag nöjd. Men ibland finns det flera böcker som slutar med ett öppet slut och då skulle jag ju gärna se att det skulle komma en fortsättning. Fast ofta har jag så bra egen fantasi så jag kan gå och tänka på en sådan bok länge, fast det kan ju gälla även en bok som har ett tillfredsställande slut med.

Vet inte vad jag ska säga om jag gillar bokserier mer än fristående. Nja många bokserier är jag ju nöjd med att det finns fler böcker att läsa efter första, andra, tredje, fjärde....sen kanske jag ska säga att jag tycker att serierna kan bli för långa.

Sen kan det ju bero på genren, för fantasyböcker brukar ju oftast vara väldigt långa varje del, och då är en lagom mängd ofta en duologi eller trilogi, men sen kan det komma en uppföljande serie till dessa duologier/trilogier. Så oftast tar det lång tid att läsa alla så jag kan oftast ha glömt vad som händer i den första boken eller duologin/trilogin. Det kan gälla min läsning av Robin Hobbs böcker.

Deckare kan också bli långa serier, men det har jag lättare att ta till mig, oftast är de inte så långa, eller handla om samma personer hela serien. Många serier har ju samma utredare men en del serier kan ju växla även utredare och endast löst hänga ihop. De första kan vara serier som Anna Jansson skriver om Maria Wren tex och det andra kan vara som tex Tana French Dublins mordrotel-serie.
Sen är ju varje deckare ett avslutande fall, så även om de ingår i en serie går de oftast att läsa dem fristående (även om inte jag gör det utan jag läser dem i kronologisk ordning).

En tredje variant av en lång bokserie med långa böcker där jag ännu inte har tröttnat på att läsa den för den handlar om olika perosner även om de hör till samma familj. Det är Luicnda Rileys De sju systrarna serien, historiska romaner med även en samtida historia, där jag har läst fyra delar av sju skulle jag tro det blir.Vad tycker och tänker ni om detta ämnet, skriv gärna en kommentar eller länka i kommentarerna om ni skriver ett inlägg på er blogg eller någon annanstans.

Tidigare bokresor hittar ni länkar till här.1 kommentar:

  1. Känner igen mig i bilden... https://ewelinasbokblogg.blogspot.com/2019/08/min-bokresa-53-bokserier-vs-fristande.html

    SvaraRadera