lördag 31 augusti 2019

Krönikan om en överfart av Luis Cardoso

När Luis Cardoso skildrar sin uppväxt i Östtimor porträtterar han samtidigt ett folk och en kultur som under århundraden har kämpat för att behålla sin identitet trots det koloniala trycket. bokens centrala bild är travessia, överfart: från barndomens förtrollade land till vuxen medvetenhet, från Timor till Portugal, från kolonialism till självständighet.

Författarens berättelse går från barndomen via det omstörtande sjuttiotalet till exilen i Portugal. I sin personliga historia väver han in subtila men skarpögda iakttagelser av hur den politiska identiteten så småningom tar form och hur några av dess främsta företrädare finner sin uppgift: en drömmande poet och värdelös målvakt blir en avgudad gerillaledare och en lättsinnig journalist blir en internationell storhet som en dag kommer att få Nobels fredspris.
Bokomslag och beskrivning hämtad från Tranans hemsida.

Då det var dags att fortsätta resa Världen runt, och det var dags för en bok som hörde ihop med Timor hittade jag och Evelina denna bok, som vi valde att läsa.
En stark skildring av Portugals kolonisation av Östtimor och Cardosos uppväxt och hans kamp för att överleva och finna sin identitet,
Detta är första delen av tre av hans memoarer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar