måndag 17 februari 2020

Räddaren i nöden av J D Salinger

Räddaren i nöden (pocket)


Holden Caufield är 16 år och tycker livet är för jävligt. men ibland också så vackert att man kan dö. Han har just blivit relegerad från skolan och ska möta sina föräldrar i New York. Istället dyker han in i Manhattans storstadsdjungel för att under några hektiska dygn leva som en vuxen. Han hinner gå på nattklubbar, möta före detta flickvänner, misslyckas kapitalt med ett hotelläventyr med en call girl innan familjen obevekligt åter sluter sig kring honom.

J.D. Salinger har med Räddaren i nöden gett en tidlös skildring av ungdomens revolt mot den förstelnade vuxenvärlden. En fräck, rolig och desperat insiktsfull roman som blivit kultbok sen den kom ut i början av 50-talet. (I en uppdaterad översättning av Klas Östergren.)
Bokomslag och beskrivning hämtad från Bokus.

Denna klassiker (som oftast läses i Amerikanska high school som obligatorisk läsning om jag fattat det rätt), har jag velat läsa länge, för att den oftast citeras, och nu blev det av.
Och den var inte alls som jag hade trott, först inte att det är en ung kille och boken kan definieras riktad till tonåringar och unga vuxna (YA), och att den är så bra och skildrar huvudkaraktärens situation och tankevärld så bra. En av de bättre klassiker jag har läst, dock kanske den har ett abrupt slut.

Denna bok ingår även i Kaosutmaningen  som # 26 en klassiker.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar