söndag 2 februari 2020

Min bokresa #75 - Agatha Christie Tag

Efter förrförra veckans bokresa som handlade om favoritförfattare, råkade jag se denna tag, som handlar om en av mina "all-time" favoritförfattare Agatha Christie, så då tänkte jag att den skulle vara kul att göra. Speciellt att även se vad andra svarar på den.
Använde mig av denna sida för att hålla kolla på vilka böcker hon hade skrivit.

1)How did you first get into reading Agatha Christie? & which of her books did you read first?
Jag hittade henne i min mammas bokhylla, sen gick jag vidare och lånade allt som biblioteket hade av henne. Kan inte riktigt komma ihåg hur gammal jag kunnat vara men runt 13-15 år skulle jag tro. Och vilken min första bok jag läste av henne har jag verkligen svårt att komma ihåg, även om jag skulle välja flera så är jag ju inte helt säker på att de var bland de första, men Och så var det bara en (men under den mer rasistiska titeln), Liket i biblioteket och 4.50 från Paddington. 2) Have you read any books on Agatha and her life? (Auto Biographies, biographies)
När jag var runt 20 år läste jag Agatha Christies egna självbiografi, och jag kan säga att den var intressant. Fast det var ett tag sen så det skulle vara kul att läsa flera.
3) Have you watched any adaptations of Agatha Christie’s books; films, TV shows, plays etc? If so do you have a favourite?
Första gången jag såg en film baserad på Christies böcker var när jag var på bio med tidigare nämnda mamma kanske runt 15 års åldern det med och såg Spegeln sprack från kant till kant. Sen dess har jag sett flera filmatiseringar och TV-serier etc. Jag kan faktiskt inte säga vilken som är min favorit.
Ska väl säga att jag gillar mera den gamla filmen Mordet på Orientexpressen med Ingrid Bergman mfl än den nya. Men jag ser framemot att se Döden på Nilen filmen, om den kommer att vara bättre än den gamla som jag gillar och skulle kunna kalla vara en av mina favoriter.
4) Which book of Agatha Christie’s has your favourite villain?
Det var en svår fråga, men utan att kunna motivera det mera skulle jag vilja säga Oändlig natt. 5) Which book of Agatha Christie’s would you like to read/ re-read next?
Om jag har något Christie bok oläst så skulle jag vilja läsa den, (är osäker om jag läst dem), Skospännet, Gropen, Passagerare till Frankfurt, Långa skuggor och Ödets port.
Läsa om finns det flera av hennes böcker som jag skulle vilja göra, alla rättare sagt men mest Och så var det bara en. 6) Miss Marple or Poirot and explain your reasonings about your choice, also favourite non reoccurring Character, so just one from one of the books that you loved?
Jag har alltid gillat Miss Marple mest, hon är mera en jordnära omtänksam liten dam, som jag skulle vilja känna och vara god vän med. Hercule Poirot känns så uppblåst och pompös, skulle inte kunna med honom om jag skulle kunna träffa honom i verkliga livet.
Om jag skulle välja någon från en annan roman som inte de två Christies huvuddeckare ingår i, ska säga att det är svårt för jag gillar när Christie skriver om andra än just de två, är det Bobby Jones och lady "Frankie" Derwent i från Varför bad de inte Evans? 7) Agatha Christie also wrote as Mary Westmacott, have you read any of these books? if so what did you think of them and were they like her other books?
Har ännu inte läst någon bok av Mary Westamcott, men äger en och har tänkt att prova läsa den, men har ännu inte gjort så. 8) There are quite a few books that feature Agatha as the character rather than the author, talk about the ones you have read and really enjoyed - if you have not then would you like to?
Antagligen har jag missat det eller så har jag inte läst dem, så jag kan inte mera än säga att det skulle vara intressant. 9)Do you have a favourite Agatha Christie book that you find yourself turning to again and again?
Har ett par favoriter, det var lite svårt att tänka efter vilka jag skulle välja, men vill ju inte läsa dem för ofta men läser om dem ibland, tex Mordet i Prästgården, Döden på Nilen, Liket i biblioteket och Mord per korrespondens.
10)She is known as the Queen of Crime, suggest another female crime author whom you like to read
Elly Griffiths bokserie med Ruth Galloway ger mig lite Christie vibbar. 10a) Do you prefer the 'Golden Age' style crime book or prefer a more modern take?
Det spelar ingen roll för mig, både det mer klassiska och det moderna passar mig bra.

Vem som helst är välkommen att göra denna tag.
Ni får gärna dela med er av era tankar angående detta ämne, på egen blogg eller i kommentarerna.

Om ni är intresserad av tidigare bokresor finns de här.


1 kommentar:

  1. Kul med en tag som handlar om en författare! Här är mina svar: https://ewelinasbokblogg.blogspot.com/2020/02/min-bokresa-75-agatha-christe-tag.html

    SvaraRadera