torsdag 17 februari 2022

Hett i hyllan vecka 7 / 2022

 

Så här skriver Monika om Hett i hyllan -

Jag bara gissar nu, men jag tror inte jag är ensam om att ha en del böcker i hyllan som stått där i evinnerliga tider. Är det inte dags att de där, halvt, bortglömda böckerna får ta lite plats och synas? Jo, det tycker jag. Verkligen. Därför kommer de, en efter en, att dyka upp här varje torsdag under rubriken Hett i hyllan. Lite lagom tvetydigt, eller hur? Vad har du för dolda skatter i hyllan?

Även denna faktabok från Historiska media dök upp som en överraskning, ett recensions exemplar jag faktist vill läsa för jag är ändå intresserad av vår historia och speciellt om andra världskriget men även första är intressant.


Första världskrigets betydelse i den moderna historien kan egentligen inte överskattas. Världen förändrades för evigt när klapprande hovar och blänkande sablar ersattes av gnisslande larvfötter och blixtrande kulsprutor. Men vid sidan av dessa vedertagna bilder finns också berättelser som glömts bort.

Okända fakta och udda historier om första världskriget kan du läsa om Marie Curies insatser som räddade tusentals liv, det märkliga sjöslaget som utkämpades i Afrikas inre och den tyske sergeanten som ensam erövrade den största fästningen i Verdun. Men här finns också berättelsen om den japanska krigsflottan som patrullerade Medelhavet, den ryske amiralen som var timmar ifrån att dra in Sverige i första världskriget, tyskan som blev den mytomspunna underrättelseofficeren »Fräulein Doktor«, de första experimenten med obemannade flygplan, den atombombsliknande explosionen som totalförstörde en kanadensisk stad och mycket mer

6 kommentarer:

 1. Intressant och kanske inte så tungläst. En bok som man orkar med kanske, fast den handlar om krig och elände?

  SvaraRadera
 2. Första världskriget har i alla fall inte jag läst lika mycket om som om andra.

  SvaraRadera
 3. Verkar intressant. Jag har inte läst den.

  SvaraRadera
 4. Den låter ju riktigt intressant!

  SvaraRadera
 5. Lite sorgligt att Marie Curies insatser hamnar bland Okända händelser. De röntgenapparater som hon åkte ut till fronten med var ju banbrytande

  SvaraRadera