söndag 13 februari 2022

Pärlan som sprängde sitt skal av Nadia Hashimi

 

Succédebuten om en afghansk familj och en kvinnas kamp för sin frihet.

Rahima lever i Kabul med sina systrar och deras oberäknelige och drogberoende far. Deras liv är hårt styrt eftersom de inte får vistas utomhus utan en manlig släkting. När fadern inte är tillgänglig kan de alltså inte gå till skolan eller handla mat. Deras enda möjlighet är att låta Rahima bli en bacha posh, det vill säga att hon klär sig som en ung pojke och kan ta ansvar för sina systrar. I samband med sin ökade frihet får Rahima höra historien om Shekiba, hennes gammelfaster, som periodvis också fick leva som man.

Men allt förändras när Rahima och hennes systrar hastigt gifts bort och Rahima blir fjärde hustru till Abdul Khaliq. Nu när hon vet vilken frihet männen har kan hon omöjligt anpassa sig till sitt nya liv.

Afghansk-amerikanska Nadia Hashimis debutroman Pärlan som sprängde sitt skal är en brännande historia om maktlöshet, ödet och friheten att bestämma över sitt eget liv, som förenar den kulturella karaktären och det känslomässiga djupet hos Khaled Hosseini och Jhumpa Lahiri.

NADIA HASHIMI arbetar som barnläkare i Maryland där hon bor med sin man och fyra barn. Pärlan som sprängde sitt skal är hennes debutroman som gjort succé över hela världen.

Bokomslag och beskrivning hämtad från Adlibris.

En stark berättelse om två kvinnoöden i Afghanistan där de kämpar om rätten att bestämma över sitt liv. Verkligen hemska berättelser om vad kvinnor får utså och deras väg till ett bättre liv, det jobbigaste med en sådan här berättelse är att även om den är fiction så vet man att många kvinnor lever sina liv under sådana här omständigheter och dagligen kämpar för rätten att få ett bättre liv.

Denna bok läste jag för mitt och Evelinas projekt Världen runt, då boken är skriven om hur kvinnor kan vara tvungna att leva sina liv i Afghanistan.

Den ingår även i Kaosutmaningen # 37 - en debutbok.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar