tisdag 8 februari 2022

Tisdagstrion - ABC

 Tisdagstrion denna gång efterfrågar Helena efter böcker med en titel eller författare som börjar på bokstäverna A, B och C, en av varje. Så här är min trio:

 1. Sailor proof av Annabeth Albert, en gay-romance som jag tyckte om, och det är intressant att en sådan bok kommer med i en trio av böcker som är mina favoriter då det är en genre (romance) jag inte alls har varit så intresserad av innan, är verkligen förvånad att jag gillar de så mycket. 

 2. Konsekvenser av att dö av Rose Marie Bouw en bok som handlar om postpartum-depression och posttraumatisk stressyndrom, är verkligen en gripande bok om pyskisk ohälsa.

 3. The Expanse av James S A Corey, en av de bästa science fiction / space(rymd)opera jag har läst, sen ska jag väl säga att även om science fiction är en favoritgenre har jag inte läst så mycket just subgenren spaceopera innan. Serien har växt för mig då första delen inte fick mig helt fast, men nu efter att ha läst 6 av 9 delar så...., det vände då jag hade börjat se TV-serien och läste tredje delen.
Jag kommer faktiskt göra en egen liten trio med titlar från The Expanse från a till c. (Har tyvärr inte recenserat dessa delar på bloggen än, men antagligen dyker den upp i morgon om någon är intresserad. Sen passade inte min favorit del #5 Nemesis games in i denna titel a till c trio.)
 • Abaddon´s gate (del 3)
 • Babylon´s ashes (del 6)
 • Cibola burn (del 4) eller Caliban´s war (del 2)

27 kommentarer:

 1. Tack för tipsen! Inte läst någon av dem.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Roligt att kunna tipsa om böcker du inte har läst.

   Radera
 2. Konsekvenser av att dö vill jag läsa. Tack för tips!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att få ge dig några fler tips. Sen skulle jag tro att du som mig känner lässtress för allt man vill läsa och tiden som inte räcker till. Så även om det är roligt att få nya tips på sådnat man vill läsa så är det lite kluvet med det, gällande att få tid att hinna läsa allt man vill. Tycker jag i alla fall.

   Radera
 3. inte läst någon i din trio. har inte ens hört talas om dem. kul med extraserien!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Denna trio har jag verkligen lyckats med att tipsa om böcker som få har hört talas om.

   Radera
 4. Verkar vara en intressant trio. Så mycket böcker det finns!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har verkligen lyckats med att tipsa om böcker som få visste om denna gång.

   Radera
 5. Har inte läst någon av dina men känner igen Leviathan Wakes.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då fick du lite tips på nytt att läsa, som om det behövdes, för jag antar du har som mig en hur lång läslista som helst och att tiden inte räcker till för allt man vill läsa.

   Radera
 6. Expanse har jag sett som serie. Kul att böckerna också är bra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Roligt att höra att någon mer gillat serien.
   jag rekommenderar dig att läsa böckerna, då handlingen inte är helt densamma (rätt likt i stora drag) med en stor skillnad i hur säsong 5 slutar. I böckerna får man följa de flesta karaktärer av och till ur deras POV, Holden är en POV i alla de sex delar jag har läst.

   Jag ser framemot att få läsa del 7-9 snart. De är inte tänkta att fillmatiseras just nu om jag fattat det rätt.

   Radera
 7. Jag läste Det krävs tusen ord av Rose Marie Bouw och blev grymt besviken.
  Men denna kan vara bättre.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är inte roligt att läsa en bok som man blir så besviken av, jag har inte läst någon annan av författaren så jag kan ju inte jämföra, men jag gillade verkligen denna då det kändes så realistiskt om den psykiska ohälsan.

   Radera
 8. Space opera har jag aldrig hört förut. Man lär så länge man lever :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag fick bara för mig att beskriva genren lite mera utförligt för dig då du aldrig hade hört talas om den innan, men som du säger man lär sig så länge man lever, för jag som du hade inte en aning om sci-fi eller fantasy subgenrena för några år sen, men efter att sett på en del booktubers som läser mycket inom genrena så.
   Jag ska även säga att jag har väl på det sista blivit mera intresserad av just lite tyngre genrer inom sci-fi genren, tidigare var jag mest fantasy läsare med lite dystopier som speciellitet inom sci-fi och lättare sci-fi genrer som inte utspelade sig i rymden. För rymdepos (kan vara den svenska generbenömningen kom jag på nu precis då jag brukar säga Fantasyepos om som tex Sagan om ringen/ Tolkien) då såg jag hellre filmer och serie som Star Trek och Star wars etc.

   Space opera är samma som att kalla ett verk High fantasy eller epic fantasy, alltså att författaren har helt fått uppfinna en hel värld med både politk och magiska/science- element och regler (inom sci-fi finns det ju ofta lite vetenskapkunskap bakom då mycket uppfinns och forskas om redan av vår nu-tid) plus de som befolkar världen, inom speculation litteratur räknas sådana verk vara mera svårlästa än andra subgenrer inom samma genre.

   Radera
 9. Jag har kluvna känslor inför Expanse, jag verkligen avskyr huvudpersonen Jim Holden... Men älskar Amos och Bobbie Gunner!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man kan inte gilla alla karaktärer, det gör ju inte att man gillar något eller inte, man kan ju gilla något även om man inte gillar alla karaktärer. Sen är "smaken som baken" jag gillar de flesta karaktärer och även Holden även om han kanske har en attityd och gjort saker som kanske inte är de bästa.

   Är det bok-serien eller TV-serien du tänker på, för jag ska säga att det skiljer sig lite åt i handlingarna plus att man kan få lite mera djup genom att läsa då man får följa Holdens POV i alla böckerna och de flesta andra karaktärer mer eller mindre genom serien genom deras POV.

   Radera
 10. Åh, tips på gay romance. Det noterar jag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag verkar ha fastnat för gay romance! Jag som inte har gillat genren romance tidigare.
   Om du läste förra svaret på din kommentar, så råkade jag tänka på en annan bok då jag skrev om hur jag tyckte om den.
   Sen kan jag säga att denna är finstämd denna med men med lite hetare scener mellan männen.

   Radera
 11. Jag visste inte att det fanns en genre som hette rymdopera.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kom på nu idag att du kanske skulle kalla det på svenska ett rymdepos liknande som Star wars och Star Trek etc.
   Inom fantasygenren skulle du kunna jämföra det med highfantasy eller fantasyepos liknande Tolkiens Sagan om ringen. (då förstår du kanske vad som menas om det inte framgår om vad böckerna handlar om).

   Radera
 12. Okända böcker för mig, men Coreys bok låter ju högintressant. Jag får nog kolla upp den där TV-serien.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det får du göra.
   Jag skulle rekommendera dig att läas den med då det skiljer sig åt lite i handlingen och man får lite mera förklarat då det berättas ur olika karaktärers POV.
   Men jag vet ju att du inte vill läsa på engelska för tyvärr är de inte översatta.

   Radera
 13. Verkligen helt okända böcker för min del! Roligt!

  SvaraRadera
 14. Roligt att kunna tipsa om böcker som folk inte har hört talas om

  SvaraRadera
 15. Tre helt okända böcker för mig. Så tack för tipsen!

  SvaraRadera