torsdag 19 juli 2018

Hett i hyllan vecka 29/2018


Dags för att se på en bok som stått länge i hyllan, enligt Monika

Jag bara gissar nu, men jag tror inte jag är ensam om att ha en del böcker i hyllan som stått där i evinnerliga tider. Är det inte dags att de där, halvt, bortglömda böckerna får ta lite plats och synas? Jo, det tycker jag. Verkligen. Därför kommer de, en efter en, att dyka upp här varje torsdag under rubriken Hett i hyllan. Lite lagom tvetydigt, eller hur? Vad har du för dolda skatter i hyllan?

Boken jag hittade i dag, är en som har stått där länge, som jag har velat läsa, för jag vet att jag kommer att tycka om den. Jag hade en period då jag mest läste deckare, och har en hel del deckarförfattares serier på gång, men sen har jag nu haft en period då jag heller väljer en annan genre, men ibland så brukar jag läsa en deckare, för att jag vet ju ändå att jag gillar dem, så det skulle kanske vara dags för denna...

Den 5 juni 1916 förliser det brittiska krigsfartyget HMS Hampshire utanför Orkneyöarna. Med sig till havsbotten tar det 700 man inklusive krigsministern Lord Kitchener. Första världskriget pågår och enligt ryktet var fartyget på väg med dyrbar last till Ryssland när det gick på en tysk mina. Många är dykarna som med livet som insats försökt finna och bärga Hampshires mytomspunna skatt.

Nästan hundra år senare hittas en segelbåt drivande utanför samma kust. På däck finner man blod och andra spår efter slagsmål. Båten tillhör Bo Stenman, pensionerad dykare hemmahörande i Marstrand. När det står klart att det var Bo själv som seglat båten beger sig kriminalinspektör Karin Adler och hennes kollega Folke till Orkney för att bistå polisen i utredningen. En kropp hittas och ytterligare en båt, och i jakten efter svar på vad som hänt blir kopplingarna mellan den försvunne Bo och det för länge sedan förlista fartyget allt starkare. En dykexpedition vid vraket på sjuttiotalet höll på att sluta i katastrof och av någon anledning har Bo Stenman gjort sig ovän med många av sina tidigare dykarkollegor.

Ann Rosmans sjätte bok med Karin Adler från Marstrand i huvudrollen utspelas på de gröna och vindpinade Orkneyöarna, en plats med levande folktro och djupa hemligheter. En plats för död och innerlig kärlek.

6 kommentarer:

 1. Har läst några v Rosmans böcker och gillat dem.

  SvaraRadera
 2. Rosman skriver bra, lite sanna händelser bakom.

  SvaraRadera
 3. Jag gillar verkligen Ann Rosmans serie, men även jag har denna oläst...

  SvaraRadera
 4. Förra veckan hade jag med en bok av Ann Rosman i Hett i hyllan!

  SvaraRadera
 5. Jag älskar böcker som utspelar sig på öar men denna känns inte riktigt lockande ändå. Så kan det vara ibland!

  SvaraRadera