söndag 8 juli 2018

Mischling av Affintiy Konar

År 1944 kommer tvillingsystrarna Pearl och Stasha till Auschwitz med sin mamma och farfar. De sätts i Mengele Zoo, nazisternas mänskliga experimentverkstad med tvillingar. Flickorna upplever förskräckliga fasor och de personligheter de en gång har delat klyvs nu i två: Pearl blir ansvarig för det sorgliga, det goda och det förflutna. Stasha får stå för det roliga, det vildsinta och framtiden. På vintern försvinner Pearl. Stasha sörjer tvilling, men håller fast vid tanken att Pearl fortfarande lever. När lägret befrias av Röda armén ger hon sig ut genom Polens förödelse för att hitta Pearl och försöka forma sig en framtid.

Affinity Konar (född 1978) växte upp i Kalifornien med polsk-judiska rötter. Hon har examen från San Francisco University och Columbia University i New York och debuterade 2009 med romanen The Illustrated Version of Things. 

Bokomslag och beskrivning hämtad från Adlibris.

En hemsk skildring om tvillingar som Mengele fick experimentera på i Auschwitz under andra världskriget. Ändå är det en vackert språk författaren använder när hon skriver om detta hemska som tvillingarna Pearl och Stascha får uppleva. Jag läste denna för att den är nominerad till årets bok och det är nog den bok jag känner är mest värdig utav dem jag har läst. Rekommenderar om man klarar av att läsa om de förskräckliga händelser som hände under andra världskriget. 

1 kommentar: