tisdag 10 juli 2018

En bokhandlares dagbok av Shaun Bythell

I den idylliska småstaden Wigtown driver Shaun Bythell The Bookshop, Skottlands största bokhandel för begagnade böcker. Till hans butik - där över 100 000 böcker trängs i en lokal med vindlande korridorer och sprakande eldstäder - färdas mängder av bokläsare från när och fjärran för att dyka ner i bibliofilernas eget Atlantis. Eller?

En bokhandlares dagbok är en underhållande memoarbok om en bokhandlares vedermödor på 2010-talet. Med hjälp av excentriska kunder och besvärliga anställda guidar Shaun Bythell genom en bokvärld full av absurda historier och märkliga levnadsöden. På sina resor bland auktionshus och dödsbon tar han med oss på jakt efter de försvunna klassiker och läsupplevelser som måste finnas därute. Om någon vill betala för dem? Det är en annan fråga.

Shaun Bythell har lovordats för sin skarpa skildring av en bokmarknad i förändring, en skildring som ofta lockar till skratt. Samtidigt är det en hyllning till den viktiga samhällsfunktion som bokhandeln fyller i en liten stad och ett passionerat försvar för det omätbara värdet av att läsa böcker.

En bokhandlares dagbok blev en stor succé när den gavs ut i Storbritannien, och rättigheterna har sålts till 12 länder.

Shaun Bythell är bokhandlare och driver The Bookshop i skotska Wigtown, där han också arrangerar den lokala litteraturfestivalen. En bokhandlares dagbok är hans första bok.
Bokomslag och beskrivning hämtad från Adlibris.

En bok som fångade mitt intresse när flera booktubers talade om den, och när jag sen förstod att den var översatt så slängde jag mig på och reserverade den på biblioteket, och nu har jag hunnit läsa den. Och den är så mysig att läsa om en bokhandlares liv, Bythell skriver så inspirerande om böcker och ha en bokhandel. Och han får fram det komiska i många kunders både bisarra och ibland elaka beteende. Sen är det lite kul att höra namnet på en booktuber nämnas i den, Jen Cambell, som jag har tittat på många klipp av och blivit fascinerad av. 

1 kommentar:

  1. Den här skall jag försöka hinna med innan sommaren är slut.

    SvaraRadera