tisdag 31 juli 2018

Stanna hos mig av Áyobámi Ádébayo

Yejide träffade sin man på universitetet och de har varit gifta i fyra år. De har ett fint äktenskap, allt som egentligen saknas i deras liv är ett barn. Yejide ber om ett mirakel, hon träffar läkare, hon går motvilligt på en krävande ceremoniell pilgrimsfärd. Men inget händer.
Släkten är bestämd, kräver ett barn och insisterar på att hennes man ska ta en till fru. Yejide känner sig förtvivlad. Hennes make försöker blidka Yejide såväl som släkten.
Men det är en omöjlig situation som kommer att leda till svartsjuka, svek och förtvivlan.
Stanna hos mig är en kärlekshistoria som utspelar sig mitt i den politiska turbulensen i Nigeria under åttiotalet. Det är en berättelse om hur skört ett äktenskap kan vara, om den enorma längtan efter barn och om hur en familj kan gå sönder. Det är också en roman om hur gamla traditioner möter en modern värld med nya värderingar.

Ayòbámi Adébáyò föddes i Lagos, Nigeria. Hon är litteraturvetare och litteraturskribent. Stanna hos mig ärhennes debutroman, den fick ett fantastiskt mottagande när den utkom i Storbritannien, blev nominerad till Baileys Womens Prize for Fiction och har hyllats av recensenter och läsare.
Bokomslag och beskrivning hämtad från Adlibris.

Jag och Evelina fortsätter att läsa Årets bok nomineringarna tillsammans, och nu var det dags för en Nigerianska familjehistoria. Och vad bra den är ger mig en härlig läsning om ett äktenskap och ett Nigeria som jag inte vet något om. Lider med Yejide och Akins historia, den är ledsam men innehåller ändå lite hopp. Jag har så överhettad hjärna så jag vet knappt vad jag ska skriva. (Vi har 34 grader ute och inne är det 28). Men jag kan säga att jag rekommenderar den.
Evelinas recension., där hon faktiskt har klarat av att fånga precis vad även jag tycker om boken.

1 kommentar:

  1. Skall nog läsa den som min nästa bok. Har hört att den skall vara jättebra.

    SvaraRadera