tisdag 24 juli 2018

Okända fakta om andra världskriget av Niclas Hermansson & Peter Ryberg

Okända fakta om andra världskriget.
Historien är fylld av sådant som oförtjänt har förblivit okänt, glömts bort, ignorerats eller gallrats bort. Därmed inte sagt att stoffet är ointressant — tvärtom!
I  Okända fakta om andra världskriget finns bland annat historien om Röda arméns experiment med radiostyrda stridsvagnar, drottning Elizabeths tid som mekaniker i lottakåren och björnen som tjänstgjorde i ett polskt förband. 

Författarna till boken Okända fakta om andra världskriget, Niclas Hermansson och Peter Ryberg, har ett brinnande intresse för historia. I sin bok vill de uppmärksamma ämnen och händelser kring andra världskriget som oförtjänt har fallit i historiens glömska. En del okända fakta har fått sin plats i boken för att det kunde ändrat historiens gång: Hade exempelvis Storbritannien och Förenta staterna valt att fullfölja sina planer att attackera Sovjetunionen 1945 hade efterkrigstidens historia sett radikalt annorlunda ut.
Andra okända fakta har författarna tagit med för att det hjälper oss att förstå andra världskrigets komplexa konflikt bättre: Nazisternas mardrömslika planer för Östeuropa ger oss en förståelse för vad som verkligen stod på spel.
Ytterligare okända fakta har de tagit med helt enkelt för att mänsklig anständighet säg er oss att det inte får falla i glömska: Den holländska motståndskämpen Jannetje Johanna Schaft förtjänar till exempel evig hågkomst för sitt oförskräckta motstånd mot övermakten och lägerdoktorn Aribert Heim förtjänar evig skam för sin mardrömslika grymhet mot försvarslösa fångar.
Ännu mer okända fakta har författarna inkluderat helt enkelt för att det är så kuriöst och märkligt eller rent av befängt och dråpligt. Ubåtskrigets fasor till trots kan man inte låta bli att le åt orsaken till att den tyska ubåten U-1206 sjönk: på grund av ett toaletthaveri.
Bokomslag och beskrivning hämtad från Historiska Medias hemsida, jag tackar dem även för detta recensionsexemplar jag fick.
Andra världskriget är en del av vår historia som alltid har fascinerat mig och jag har läst en hel del om den. Så när jag förstod vad denna bok skulle handla om blev jag intresserad av att läsa den, och den lever verkligen upp till mitt behov att få veta mera om andra världskriget, människorna och händelserna som de berättar om här i denna bok.
I beskrivningen tas det ju upp en del av händelserna i boken, men det finns några andra än just de som nämns där som fångade mitt intresse och det var att många kvinnor har gjort saker som skulle behövas nämnas och att kommas ihåg men som vanligt försvinner oftast kvinnorna i skuggan av männen. Tex Ernest Hemingways fru som arbetade som reporter, och fick vara med vid landstingen på D-Dagen och skriva en artikel om det, det var en nyhet för mig. 
Eller att en tysk kvinna på juldagen tar emot två brittiska soldater varav en är skadad ( det var olagligt under den tiden att umgås med fienden) och även ett par tyska soldater dyker upp och får tillsägelsen att ni är välkomna in om ni lämnar era vapen utanför ( det var likadant för de brittiska deras vapen fick också lämnas utanför) dessa soldater får en julmiddag och god samkväm tillsammans under denna kvinnas tak innan de lämnar huset och är fiender igen. Den skadade britten tas även hand om av tyskarna.
Jag har mest varit intresserad och så av den europeiska delen av kriget, men det finns och fanns i denna bok en hel del att läsa även om de händelser som hände i asien som jag inte visste mycket om. Tex att Manilla blev helt sönderbombat av amerikanarna, och staden blir lika förstörd som Warsawa i Europa, ( till 80 % om jag inte missminner mig). Amerikanarna siktar in sig på att förstöra så mycket som möjligt att till exempel sikta på de lägsta våningarna på husen, så att hela husen ska rasa ner och både förstöras och döda så många som möjligt. 
Hela boken består av berättelser som behöver berättas men som har fallit i glömska så pga det rekommenderar jag er att läsa denna bok.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar