lördag 19 mars 2022

Arrakis - Ökenplaneten (Dune #1) av Frank Herbert

 

Melange är det mest eftertraktade ämnet i universum: en drog som kan förlänga människors liv och berika det med ett multidimensionellt medvetande, det sista en förutsättning för navigering under interstellära rymdresor. Melange finns bara på den karga ökenplaneten Arrakis. När kejsaren tar ifrån adelsfamiljen Harkonnen vasallskapet för att i stället ge planeten i förläning till familjen Atreides slår Harkonnen tillbaka och mördar fursten Leto Atreides. Sonen Paul flyr ut i öknen med sin mor lady Jessica och de räddas från att törsta ihjäl av Arrakis ursprungsfolk. Paul måste vinna arrakisfolkets tillit innan han kan leda upproret mot familjen Harkonnen. Berättelsen om kampen om herraväldet över Arrakis är en storslagen och oavbrutet fängslande historia om makthunger, religion, svek, teknologisk övertro och begränsade naturtillgångar. 

 FRANK HERBERT [1920-1986] var en amerikansk science fiction-författare som publicerade sina första noveller på 1950-talet. Dune, som utkom 1965, betraktas allmänt som en av de främsta romanerna någonsin i genren. Den belönades med både The Hugo Award och The Nebula Award. Vintern 2020 har den nya, stort påkostade filmatiseringen av Dune premiär.

Jag läste en gammal översättning av denna bok och hittade det omslaget på Goodreads men beskrivningen av handlingen kommer från en annan översatt upplaga som jag hämtad från Adlibris.

Jag har hört en del om denna science fiction roman, en hel del även negativa omdömen om den, plus nu då den även blivit filmatiserad så valde jag att läsa den innan jag ser filmen.

Jag sällar mig nog till de där som inte helt igenom gillar det jag läser, jag vet inte om det är sättet som den är skriven på som stör mig = alltså att den är lite äldre och därmed har ett lite annat sättet i sitt språk än sådant som är nyskrivet, eller om det är att jag inte fastnar för karaktärerna och handlingen, men sen kan jag säga att jag är ändå inte besviken över att ha läst den, för det är en intressant historia som inte jag inte riktigt fastnat i, men jag känner ändå att jag vill se filmen och någon gång även i framtiden läsa fler böcker ur serien.

Det första med att se filmen är för jag har varit intresserad av filmen före boken, och med just science fiction berättelser tycker jag att en filmatisering är bättte än i skrivet format, och för det andra att jag vill läsa och få reda på mera av karaktärerna, världen och handlingen gör att jag vill läsa vidare i serien och se om jag fastnar mera i berättelsen om jag skulle göra det.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar