lördag 12 mars 2022

Sovjetistan av Erika Fatland

 


Följ med på en resa från Samarkands kulturskatter till sovjetarkitekturens tristess, från jättestäder till blånande periferi och möt människor vars livsöden kan te sig hissnande men liksom vi är del av en global värld. Det handlar om delar av den gamla Sovjetunionen – numera Kazakstan, Kirgizistan, Tadzjikistan, Turkmenistan och Uzbekistan. Grannar till Putins expansiva Ryssland men nästan helt utan bevakning från våra medier. Hur har olje- och gasresurser öppnat väg sedan självständigheten 1991 och hur har utvecklingen sett ut för de människor som bor där?

Erika Fatland guidar oss genom platser som vi sällan får ta del av på djupet. Via personliga möten, lantliga bröllopsfester och urbana strapatser visar Fatland hur sovjetarvet präglat länderna vars olika styrelseskick spänner från demokratiska försök till diktaturer – vissa med en närmast ojämförlig personkult. Med en sällsam värme dokumenterar Fatland de regioner hon vistas i och ger läsaren insikter om de många berättelser som ryms där idag.
 

Bokomslag och beskrivning av bokens handling hämtad från Goodreads.

En repotagebok som jag och Evelina valde att läsa för de forna sovjetländerna som ligger i Asien, då vi har haft svårt att hitta böcker skrivna av författare från eller om respektive land. 

Det var en intressant läsning speciellt utifrån vad som pågår i Ryssland och det forna Sovjet just nu och vad Putin verkar ha för planer att göra det till en stormakt igen. Intressant är också att läsa om de alla olika folksklagen som finns i regionen och hur de upplever både tiden nu efter och under Sovjettiden, det är verkligen en stor lärdom att få reda på hur lika men ändå olika de olika länderna styrs och hur folket lever i dem.

Så denna bok representerar både Turkmenistan, Kzakistan, Tadjitikistan, Krigistan och Uzbekistan i Världen runt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar