onsdag 29 november 2023

Att återvända av Hisham Matar

 

Vinnare av 2016 års Pulitzerpris för bästa biografi.

Att återvända är en osedvanligt stark bok om en sons sökande efter sin far och återkomsten till ett land han trodde att han förlorat för alltid – ett hemland han inte längre känner igen. Det är en bok om sorg, kärlek och exilens skoningslösa ovisshet.När Hisham Matar var nitton år gammal blev hans pappa kidnappad och förd till ett libyskt fängelse. Det blev det sista Matar någonsin hörde från sin far. När den libyske diktatorn Muammar Gaddafi störtades tjugo år senare, under den Arabiska våren 2011, kunde författaren äntligen återvända till sitt hemland. Här berättar Matar om sin livslånga resa mot upprättelse, för sig själv, sin far och sitt land. Det är på samma gång en personlig och en allmängiltig berättelse om förlust, en begrundan över historiens och politikens inverkan på den enskilda individens liv. Men också om kärlekens och konstens förenande kraft. Med ett vackert och berörande språk skriver Matar om vad det innebär att vara människa.

Bokomslag och beskrivning av bokens handling hämtad från Adlibris.

Denna bok valde jag och Evelina att läsa i vårt projekt Världen runt och den symboliserar Libyen, även om författaren inte växt upp i landet utan tillbringat sit tliv i exil, så skildrar den ändå den Libyen under diktatorn Gaddafis tid, och hans kamp för att få reda på vad som hände hans far i fångenskap under den tiden efter den Arabiska våren 2011.

Det är en hemsk bok som är väldigt lättläst för det vackra språk författaren har, den läses som en skönlitterär även om det är en biografi, och författaren är värd sitt Pulitizerprice han fick för den här skildringen.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar