lördag 4 november 2023

Brevet till auberginerepubliken av Abbas Khider

Året är 1999, och Salim, en ung student, har gått i exil efter att ha suttit häktad för att ha spridit förbjuden litteratur. I Libyen tjänar han nu sitt uppehälle som byggjobbare utan uppehållstillstånd och rättigheter. Han saknar både nära och kära; sedan flykten från hemlandet har han varken haft kontakt med sin familj eller flickvän Samia - för att inte riskera deras liv. En dag får Salim höra om ett hemligt kontaktnät som sträcker sig över hela den arabiska världen och gör det möjligt att skicka brev utan säkerhetspolisens vetskap, och bestämmer sig att ta kontakt med Samia igen.

Abbas Khider har till dags dato skrivit fyra romaner. Han har fått mycket uppmärksamhet i Tyskland. 1995 flydde Abbas från Irak efter två år i Saddams fängelsehålor. Efter år på flykt i den arabiska världen kom han till Tyskland, fick asyl, studerade och hittade ett nytt hem i ett främmande språk.
Bokomslag och beskrivning av bokens handling hämtad från Bokus.

Det här en världen runt läsning, men den kan inte räknas till Libyen som jag hade tänkt innan jag började läsa den för även om berättelsen börjar där så handlar den mera om hans exil från Irak och de som bor kvar i hemlandet. Sen var det en speciellt upplägg på berättandet, för vi följer flera personer på brevets väg, som får berätta sin historia.
Jag kan säga att jag gilla den mycket mera än vad jag trodde jag skulle göra.
Sen får jag nog säga att jag heller kopplar denna till Irak än Libyen, på grund av att författaren är därifrån.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar