söndag 12 mars 2017

10 listan - kvinnor om kvinnor

Denna vecka istället för att utvälja den bästa i någon kategori vill Lyrans noblesser att vi ska göra en lista om tio kvinnor som skriver om kvinnor.

Trodde först att jag skulle ha svårt att klara det hade inga alls i huvudet men efter att ha tänkt lite och även läst andras inlägg så kommer här min tio lista:

 1. Astrid Lindgren - hon skildrar många bra flick/kvinnoideal i sina böcker den jag gillar mest är nog ändå Ronja Rövardotter.
 2. L M Montgomery - Anne på Grönkulla, behöver jag säga så mycket mer. Även böckerna om Emily gillar jag med om egentligen inte ändå mer än de om Anne.
 3. Alice Munro - här listar jag ingen speciell novell, för det finns så många bra kvinnoskildringar i Munros noveller.
 4. Jane Austen - allt hon skrev innehåller skildringar av kvinnor, och vem ska jag ha som favorit här då, jag tror jag väljer Lady Susan, även om det var ett tag sen jag läste den kommer jag ihåg att jag gillade den när jag läste den.
 5. Maj-Gull Axelsson - Aprilhäxan, men även andra av hennes romaner innehåller bra kvinnokaraktärer som jag gillar.
 6. Agatha Christie - Miss Marpel och Tuppence Beresford (tillsammans med hennes make Tommy) är utredare i hennes böcker och de är klara favoriter (gillar egentligen inte Poirot men gillar ändå att läsa de böcker som han är i) och hon har även andra kvinnoportärtt som jag gillar, i just romanen Mord per korrespondens, där finns det två kvinnoporträtt som jag gillar, Tex den utsätta dottern i Symnigtons familj och Joanna Burton som är en stark och en modern kvinna för tiden.
 7. Sara Stridsberg - Skildringen i Darling River av de olika Lolita karaktäerna (jämför med Nabakovs), och Beckomberga, Ode till min familj med både berätterskan och de övriga kvinnoporträtten. 
 8. Sofi Oksanen - Alla hennes böcker innehåller starka kvinnoporträtt. 
 9. Toni Morrison  - inte bara skildringen av kvinnor utan även färgade kvinnor. De blåaste ögonen
 10. Susanne Colins - Hungerspeltriologin - Katniss Everdeen både en stark men sårbar ung kvinna.

Det blev visst svårt att begrännsa denna listan istället, har ju några till på förslag
 1. Susan Ee - Triologi som startar med Ängla fall, en rejäl kickass tjej i Penryn skildras i denna triologi.
 2. Marissa Meyer - Lunarchronicle eller Månkrönikan - här ändras sagoprinssesorna till starka kvinnokaraktärer, Första boken heter Cinder,
 3. Hanne Vibeke Holst - serie om journalisten Tereres Skårup, hennes yrkeskarriär och familjliv skildras på ett starkt sätt i denna trilogi. 

3 kommentarer:

 1. Anne på G är ju underbar på TV, men jag har faktiskt inte läst böckerna.

  SvaraRadera
 2. Tycker väldigt bra om alla tre på din utökade lista, och fler på långlistan med :)

  SvaraRadera
 3. tänkte faktiskt på Anne på Grönkulla också

  SvaraRadera