torsdag 16 mars 2017

Hett i hyllan v 11 - 2017


Ny torsdag och dags att tipsa om en bok ur hyllan i bokföring enligt Monikas tanke med hett i hyllan, hon skriver så här på sin blogg:

Jag bara gissar nu, men jag tror inte jag är ensam om att ha en del böcker i hyllan som stått där i evinnerliga tider. Är det inte dags att de där, halvt, bortglömda böckerna får ta lite plats och synas? Jo, det tycker jag. Verkligen. Därför kommer de, en efter en, att dyka upp här varje torsdag under rubriken Hett i hyllan. Lite lagom tvetydigt, eller hur? Vad har du för dolda skatter i hyllan?

Mitt val denna vecka blev Yacoubians hus av Alaa Al-AswanyBeläget mitt i Kairos myllrande kärna ligger Yacoubians hus, uppfört på trettiotalet i europeisk stil och en gång hemvist för ministrar och miljonärer. Numera finns där alla sorters människor: en fattig men vacker kvinna som snabbt får lära sig att mäns lustar är det som styr samhället, portvaktarsonen som på grund av sin bakgrund nekas inträde till polishögskolan och vänder sig mot religiös fundamentalism, chefredaktören som i varje ny man han möter försöker hitta tillbaka till det han upplevde med sin förste älskare, en korrupt rikeman som tänjer på Koranen för att tillgodose sina egna begär. 
          I Yacoubians hus blandas hyresgästernas öden med minnen från en annan tid och bilder från dagens Egypten, en smältdegel där religiös extremism och politisk korruption föder varandra, där ungdomlig entusiasm snabbt kan förbytas i ursinne, och där gamla seder blandas med den nya tiden. 

Denna bok skaffade jag efter att vi i min bokcirkel för ja minst åtta år sen talade om att vi kanske ville läsa den och jag tyckte den verkade intressant, men sen blev det aldrig att vi läste den i bokcirkeln fast jag har velat läsa den länge och det verkar väl vara dags snart, eller vad tycker ni?

5 kommentarer:

 1. Har inte hört talas om denna bok tidigare. Låter intressant.

  SvaraRadera
 2. Jag har inte heller hört om den innan, men den verkar läsvärd.

  SvaraRadera
 3. Den här har jag aldrig hört talas om. Låter spännande.

  SvaraRadera
 4. Hej Camilla! Du har vunnit en bok!

  SvaraRadera