fredag 31 mars 2017

Olikhetsutmaningen: Liv - död


Bloggen LillaO har en utmaning hon kalla olikhetsutmaningen och denna vecka vill hon att vi i samband med kultur på något sätt ska skriva om motsatsparet liv-död.

Med en gång jag kom jag att tänka på att detta motsatspar verkligen förekommer i deckargenren, och för att symbolisera det väljer jag två deckare med var sitt ord i sin titel. Bägge böckerna har jag läst och gillat. (Lite likhet mellan böckerna att omslagen går i samma färg, lila).

När Gerd Ekstedt avlider i sömnen av hjärtstillestånd är hennes son den ende som anar oråd. En försvunnen klocka gör honom övertygad om att någon varit inne i hennes sovrum på natten. Kommissarie Johan Axberg, som har fullt upp med semesterplaneringen och en narkotikahärva, avvisar dock misstankarna som ett förvirrat uttryck för sorg. 

Samtidigt får Erik Jensen, läkare på Sundsvalls sjukhus, in en ung kvinna med hjärtstillestånd på akutmottagningen. Att en ung frisk människa plötsligt drabbas av hjärtstillestånd verkar märkligt och han får inte händelsen ur tankarna. 

När sedan en nittonårig flicka hittas död i sin säng kort därefter, inser även Johan Axberg att något är allvarligt fel. En märklig detalj fångar hans uppmärksamhet: flickans klocka är försvunnen. 
Går en seriemördare lös i staden? 

Dödens pendel är Jonas Moströms debut och en rapp och spännande deckare som är svår att lägga i från sig.
En möhippa som tar en oväntad vändning. En högt uppsatt forskare som hittas död. Anonyma brev med pengar och dikter från döda poeter. Återigen står Västgöta universitet i centrum för en spektakulär mordutredning. Denna gång blir rektor Emma Lundgren indragen i intrigerna kring tillsättningen av en ny chef där den mördade är en av huvudkandidaterna. Kriminalkommissarie Filip Alexandersson försöker först undvika att ta sig an fallet, men som befäl är det svårt att hålla sig heltutanför utredningen när fler mord begås. Liv i överflöd är en spännande och välskriven pusseldeckare för alla som gillar Maria Lang och Morden i Midsomer.Kristina Appelqvist arbetade tidigare med press- och informationsfrågor på Högskolan i Skövde, bland annat som kommunikationschef och presschef, men är numera frilansskribent, kommunikationskonsult och författare. Liv i överflöd är den tredje boken i serien om Emma Lundgren och Filip Alexandersson. De två tidigare titlarna är Den svarta löparen och Den som törstar, båda finns i pocket.

2 kommentarer:

  1. Det här är två författare jag tänkt läsa något av länge, länge, men faktiskt inte läst något av ännu. Tack för påminnelsen.

    SvaraRadera
  2. Deckare har förstås mycket både liv och död i sig!

    SvaraRadera