söndag 26 mars 2017

Olikhetsutmaningen v 12

Enligt O har ju på sin blogg startat denna utmaning och jag tänkte svara på den nu, hon skriver så här:

Lite sent kommer alltså veckans olikhetsutmaning, inspirerad av vårvädret. De två orden för veckan är regn och sol. Din uppgift är att koppla ihop dessa ord med kultur av något slag.

Min bok om sol kom jag tänka på Alexander McCall Smiths böcker om Damernas detektivbyrå, pga de utspelar dig som de, i Botswana, Afrika, gör så är ju solen en stark medlem igenom hela denna serie. (Även om jag har för mig att det regnar någon gång i någon bok, eller har jag fel...)
Lite kul är att Alexander McCall Smith även har skrivit böcker som utspelar sig i Englad varav en faktiskt heter Rätt inställning till regn. (Jag tycker bättre om denna serie där Rätt inställning till regn ingår. den Om filosofiska söndagsklubben än om Damernas detektivbyrå).

Och den om regn, får bli denna blöta nederbörd när det är kallt ute, alltså Fröken Smillas känsla för snö av Peter Hoeg, en bok som handlar om Smilla som är expert på snö pga att hon är uppvuxen på Grönland. Detta var en klar favorit när den kom.

Bägge mina val är faktiskt filmatiserade och jag har sett bägge ( iallafall ett Damernas detektivbyrå avsnitt), och kan rekommendera den formen om man inte vill läsa.

2 kommentarer:

  1. ja, det vaqr ju både varmt och kallt. var inte förtjust i varken Smillaboken eller filmen

    SvaraRadera
  2. Jag har pinsamt nog inte läst Fröken Smillas känsla för snö, men andra böcker av författaren. Kanske får bli ett sommarprojekt. Eller så ser jag filmen.

    SvaraRadera