onsdag 31 januari 2018

Norra latin av Sara Bergmark Elfgren

+Tamar drömmer om att bli skådespelare. Clea är uppvuxen på teatern och filminspelningar. En regnig augustidag börjar de teaterprogrammet på Norra Latin i Stockholm. De går i samma klass, men lever olika liv. Tamar har lämnat både familj och vänner och flyttat till en ny stad. Clea har bott i Stockholm hela sitt liv och har en självklar position på skolan.

Men den anrika byggnaden döljer många hemligheter. En tragedi som sägs ha inträffat i aulan när skolan var pojkläroverk, har förvandlats till en vandringssägen. Vad är sanning och vad är myt? Och vad väntar i skuggorna på Norra Latin?

Norra Latin är Sara Bergmark Elfgrens första roman efter succéerna med Cirkeln och poddserien De dödas röster. En övernaturlig spänningsberättelse.Beskrivning och bokomslag från Bokus sida.
Detta var en stor läsupplevelse, blev rena sträckläsningen, fast om jag inte hade påbörjat den under 24 in 48 readathonen hade jag kanske inte fastnat så i den som jag gjorde. Det medförde att jag under måndagen inte kunde sluta att läsa den utan tog upp den igen och läste ut den. Så den här stora boken på 500 + sidor läste jag på två dagar.
Saras skrivsätt förutom berättelsen fick mig fast och jag bara måste få veta vad som hände med både Clea, Tamar och alla andra. Det enda som störde mig var användandet av HEN i samband med en person, men det fanns väl en tanke bakom. Och det kan väl vara gångbart i rätt sammanhang fast det ser så fel ut, i mitt tycke.
Hoppas att få läsa mer ur den här serien snart, även om det fick ett avslut på händelserna här utan några cliffhangers. Så boken funkar faktiskt bra som enskild bok (stand-alone) men jag säger inte nej om jag får läsa mer om Clea och Tamar.

Sen så är det kul att läsa något som förutom HEN innehåller HBTQ+ tema. Även om det är mera en sidohistoria men ändå viktig för historien


tisdag 30 januari 2018

Veckans topplista - Danmark


Jaha då var det tisdag igen och dags för Johannas deckarhörnas veckans topplista, och denna veckan ska vi titta på Danmark, enskilda böcker eller hela författarskap.
Jaha, vilka danska författare har jag då läst som jag vill ha med på listan, nu så här i början så funderar jag om jag kommer att ens hitta fem. (Länkar till böckerna).


  1. Hanne Vibeke Holst, har läst många bra böcker men inte alla och har en hel del kvar att läsa, en jag tipsar om är Förlåtelsen.
  2. Sara Blaedel, en deckarförfattare jag har läst flera böcker av, sen hade de ett hopp i översättningen så jag har inte kunnat läsa några böcker, men den senaste är Dödsstigen.
  3. Lene Kaaberbol och Agnete Friis skriver deckare ihop som jag har gillat att läsa tex Pojken i resväskan.
  4. Ida Jessen, läst hennes bok ABC, och skulle vilja läsa fler böcker av henne.
  5. Åh och jag kommer bara på Ane Riels bok Kåda som jag gillade mycket, så det får bli en härmning av Johannas egen lista.
Oj oj oj nu när jag har läst flera andras listor så har jag ju helt glömt Peter Hoegs Frökens Smillas känsla för snö och Effekten av Susan.

måndag 29 januari 2018

Så gick det med läsningen i helgen


Jag försökte med att läsa 24 timmar under denna helgen (lördag - söndag) genom att vara med i readathonen 24 in 48.
Och det lyckades jag med och det berodde nog på att jag blev sjuk, knepigt yr när jag vaknade på lördag morgon och kunde inte röra mig utan bli extremt illamående, då passa det jättebra med att ligga helt stilla i sängen och lyssna på ljudbok Små stora lögner. Lite senare och under söndagen var jag bara yr utan illamående och det medförde att jag kunde sitta upp och även läsa i fysiska böcker.
Läste ut Slakthus 5 av Vonnegut på 258 sidor, läste 149 sidor i Three dark Crowns av Kendare Blake, 127 sidor i The Round House av Louise Erdrich och 161 sidor i Norra Latin. Så sammanlagt 695 och 9 timmar och 45 min ur Små stora lögner.
Så jag är jättenöjd med min läshelg, det var kul att ta igen en hel del i läsningen och nu hoppas jag på att det flyter på bra även i fortsättningen.

söndag 28 januari 2018

Män som stirrar på getter av Jon Ronson

Alltsedan 1970-talet har den amerikanska armén utbildat en hemlig grupp soldater i paranormala förmågor. De tränar sig i osynlighet (!), att tindra med ögonen för att göra fienden förvirrad, konsten att förflytta medvetandet utanför kroppen, men också mer ”normala” närstridstekniker. Verksamheten låg nere från mitten av 1990-talet men nu under 2000-talets Krig mot terrorismen har de blivit reaktiverade. Och nu är det krig på riktigt, vilket leder hela vägen till den psykiska tortyren av fångarna i Abu Ghraib och Guantanamo. 

Den högsta nivån för en Super Soldier innebär superkrafter nog att stirra ihjäl en get. Och Jon Ronson spårar upp och intervjuar den ende som lyckades. Han får dock endast bevittna hur man med mental fokusering dödar ett mindre sällskapsdjur. 

I sitt underhållande reportage Män som stirrar på getter lyckas Jon Ronson förena skarpsynthet och samhällskritik med en humor som sträcker sig långt över vad man trodde var möjligt. 
Bokomslag och beskrivning från Adlibris sida.

Att det ska ta en sådan tid att läsa en bok jag lånar på biblioteket, har de liggande här hemma på hög, Denna lånade jag för att läsa i non-fiction november, men det blev inte då utan nu jag läste den. Och jag flög faktiskt igenom sidorna den var väldigt intressant att läsa om Ronsons försök att få fram sanningen om tex Guantanamo tortyr och de synska personerna som USAs millitär använde sig av. Vad är sanning och vad är inte. Vem berättar sanningen etc.

lördag 27 januari 2018

Pågående läsning # 91 (plus vad jag har hört och sett på)

Läsningen har inte blivit så mycket som jag ville under denna vecka, men hoppas nu att få läst en hel del under helgen när jag ska vara med i 24 in 48 readathonen. Usch har dragit på mig någon konstig sjuka, är yr och illamående (beror säkert på yrseln). Klarar dock läsa lite smått men har varit sängliggande och lyssnat på ljudbok mest idag. Se bild vad jag läser just nu.

27e januari för 24 in 48

Annars under veckan har jag sett en hel del av alla booktube klipp jag har och vill se på, de booktubers jag prenumererar på.
Lyssnat på podcast har jag gjort nu när jag hade lyssnat klart på Dödssynden i början av veckan. Podcasten S-Town har jag lyssnat på och andra podcastar som har diskuterat den som tex SerialSerial och Crime writers on ...(serial).
Har även tittat på två dokumentärserie om Casey Anthony (sökte efter dem på Youtube) för att just podden Crime Writers  on... diskuterar den senaste från 2017 i ett poddavsnitt.
Även dessa böcker håller jag på att läsa sen tidigare.

Read-a-long Dödssynden av Lee Harper #3

Read-a-longen som Nellons bokblogg har hållit i är nu slut för denna gången. Boken Dödssynden av Lee Harper är nu utläst, den som inte vill bli Spoilad ska inte läsa längre.

Vad tyckte jag nu om sista tredje delen, rättegången slutade inte som någon i Scouts familj ville, och de försöker nu leva vidare med det som hände då och nu. Tom Robinson hamnar i fängelse och blir desperat när han inte klarar av pressen att oskyldigt vara dömd, och blir ihjälskjuten när han flyr. Jag förstår helt enkelt inte de som som säger att det var vad man kunde förvänta sig att han skulle försöka fly när möjligheten fanns och att de inte ägnar en enda mer tanke åt att han oskyldigt blivit ihjälskjuten (åhh jag vet inte vad jag menar med denna tanke...)

Tycker det är så fint att hans änka får ett jobb och hennes arbetsgivare hjälper henne gentemot Bob Ewell som hotar henne och även Atticus familj fast han vann rättegången när Robinsons fälls för den påstådda våldtäkten.
Bob Ewell går så långt att han till och med attackerar Scout och Jem en mörk natt när de är på väg hem från skolan, de får däremot mystisk hjälp av Boo (Arthur) Radley, detta förstår Scout efter händelsen när de kommit tryggt hem. Dock är Jem illa skadad.

Att Atticus vill att rättvisan ska komma fram att han även inte ens vill ljuga för Jems skull, det funderar jag verkligen över, sheriffen säger att det verkar vara en olyckshändelse, varför kan han inte godta det. Sen undrar jag om det verkligen var Jem i så fall, utan jag tror mer på Boo Radley gjorde det när han hjälpte barnen. Och om det inte var en olyckshändelse så var det i alla fall en icke medveten handling. Dråp som vi kallar det i Sverige. Men efter alla true crime jag har sett eller hört på så vet jag att i vissa stater i USA finns inte den brottsrubriceringen utan det är mord i olika grader de kan anklagas för i domstolen. Sen att de även kan besluta att barn ska i rätten dömas som vuxna och inte barn och som sagt redan i den unga åldern som Jem är i.

Här länkar jag till mina tidigare inlägg och övriga som har läst och skrivit om boken:
Read-a-long #1
Read-a-long #2

Nellons bokblogg
I Regnet
Littermentärt
BokParadiset

Om man är intresserad av hur (så kallade oskyldiga) med "fel" hudfärg behandlas i rätts USA kan man titta på Time: The Kalief Browder Story, går att se på Netflix, nu har jag bara sett första avsnittet men. En 16 årig man blir anklagad för att tagit en ryggsäck och bara för att han är villkorlig dömd (pga tjuvkört en lastbil) blir han anhållen och i väntan på rättegång blir inlåst på Rikers Island jail (vet inte om det är det rätta namnet på fängelset) där han blir misshandlad av både medfångar och av vakterna och får tillbringa 300 dagar i isoleringscell, han är inlåst i ca 900 dagar innan rättegången sker. Prata om att inte tro på att någon är oskyldig tills motsatsen bevisats.

fredag 26 januari 2018

Helgfrågan v 4/2018


I veckans  helgfrågan undrar Mia om vilka böcker vi har gett sämst betyg till.
Brukar sällan läsa ut de där dåliga böckerna som jag skulle gett betyget ett till, så det får bli en bok som jag inte ens klarade av att läsa ut.
Förra året började på Smaken av Muriel Barbery oxk kom inte många sidor innan jag kände att denna klarar jag inte av att läsa nu.
Det var ändå lite konstigt för jag älskade författarens Igelkottens elegans, men det kanske berodde på något annat, att det inte var rätt tillfälle för mig att läsa den.

Sen efterfrågar hon även som bonusfråga vilken TV-serie som vi tycker är riktigt bra.
Som svar på det skulle jag kunna räkan upp hur många som helst, här finns tex en sammanställning av de TV-serier jag vill titta klart på.
Men någon skulle jag kanske tipsa om. Just nu känner jag för att se Teen Wolf, Doktor Who eller Bones. Inte att förglömma Scream, väntar på att en ny säsong ska komma.


torsdag 25 januari 2018

24 (in 48) readathon

I helgen kommer det att vara en readathon som innebär att man under två dygn (48 timmar) ska läsa 24 timmar av dessa. Här finns en länk till hemsidan. Jag var med i en sådan readathon förra året och lyckades med det, tror däremot att jag kommer att ha det svårare denna gång med det, för jag är rätt upptagen på söndag förmiddag. Men ska göra ett försök med tex böckerna nedan, den innehåller böcker jag hade planerat att läsa i januari men ännu inte hunnit med. Det är en lite väl ambitiös hög med böcker, men vill ha lite att välja på. Böckerna ingår i olika bokklubbar på olika sätt som jag är med i och Norra latin ska lämnas tillbaka till biblioteket 1/2.
Tiden för readathonen är lördag 25e kl 00.00 till söndag 26e kl 23.59. Eller så kan man läsa samtidigt med alla över hela världen då är starttiden 0.00 EST  (Eastern standard tid som är 6 timmar innan vår tidzon), då blir det mellan 19.00 på fredag till söndag kl 18.59.

Hett i hyllan v 4 /2018


Bokföring enligt Monikas serie med hett i hyllan skriver hon så här om:

Jag bara gissar nu, men jag tror inte jag är ensam om att ha en del böcker i hyllan som stått där i evinnerliga tider. Är det inte dags att de där, halvt, bortglömda böckerna får ta lite plats och synas? Jo, det tycker jag. Verkligen. Därför kommer de, en efter en, att dyka upp här varje torsdag under rubriken Hett i hyllan. Lite lagom tvetydigt, eller hur? Vad har du för dolda skatter i hyllan?

Denna bok blev jag först intresserad av att läsa när jag för sisådär två år sen såg att Nellons bokblogg skrev mycket om den, så jag köpte den någon gångtidigt på våren 2015, och jag hade tänkt att läsa den förra året som en hyllvärmare men det blev aldrig av, men nu snart hoppas jag på att få läsa den.

Alex and Conner Bailey's world is about to change. When the twins' grandmother gives them a treasured fairy-tale book, they have no idea they're about to enter a land beyond all imagining: the Land of Stories, where fairy tales are real. But as Alex and Conner soon discover, the stories they know so well haven't ended in this magical land - Goldilocks is now a wanted fugitive, Red Riding Hood has her own kingdom, and Queen Cinderella is about to become a mother! The twins know they must get back home somehow. But with the legendary Evil Queen hot on their trail, will they ever find the way? The Land of Stories: The Wishing Spell brings readers on a thrilling quest filled with magic spells, laugh-out-loud humour and page-turning adventure.

onsdag 24 januari 2018

Tematrio-Resmål

Denna veckas tematrio känner jag för att jag vill delta i och det är för att Lyrans Noblesser skriver Berätta om tre böcker som utspelar sig i ett land/ en stad du vilja besöka irl.

  1. Egypten eller egentligen Nilen har jag velat besöka ända sen jag läste Agatha Christies bok Döden på Nilen, när jag var i tidiga 20 års åldern. Här är Christie riktigt i sitt ässe, denna bok är en av hennes bättre och en av mina absoluta favoriter. (Sen är filmatiseringen riktigt bra med, man får både det mystiska utav Egyptens pyramider och av mordhistorien).
  2. Sen fortsätter vi med det mystiska Island som resmål, utifrån deckarförfattarna Arnuldur Indridason (tex Kvinna i grönt) och Yrsa Sigurdadottir (tex Aska (fast här går länken till den engelska boken)).
  3. Tredje resmålet får bli Japan, och här blir den magiska realism författaren Haruki Murakamis böcker och då speciellt en av mina favoriter Kafka på stranden.

Oj en bubblare får det bli Barcelona med Vindens skugga av Carlos Ruiz Zafrón. Pga det var det resmålet jag kom på allra först när jag började tänka, men sen blev det bortplockat för jag kom på tre ställen jag hellre ville till. 

tisdag 23 januari 2018

Veckans topplista - Förintelsen


Johannas deckarhörna skriver så här om veckans topplista:

Den 27 januari är det förintelsens minnesdag, ett datum som brukar uppmärksammas på lite olika sätt på bl a offentliga platser och i skolor. Veckans topplista handlar därför denna vecka om böcker som skildrar just förintelsen. Ett tungt ämne, men viktigt. 

Jag har alltid varit intresserad av detta ämne och har läst mycket både, fakta och fiction. Ända sen jag i slutet av högstadiet blev introducerad för det och hade läst Anne Franks dagbok och senare läst mer just om Anne Frank och en hel del annat om just förintelsen/koncentrationslägren och hur det var att leva i Tysklands nazistiska välde. 
Jag skulle kunna göra denna lista hur lång som helst, men tog de, som när jag gick igenom min gamla blogg (2018 till 2011) vad jag har läst och skrivit om, blev påmind om. Förutom böckerna om Ulrike som är en ungdomsfavorit i denna genre. 
Och desto mer böcker finns det jag har läst och vill läsa som jag skulle vilja sätta upp på en lista.
  1. Hana resväska av Karen Levine (9-12 år)
  2. Sophie Sholls korta liv: vita rosens kamp mot nazismen av Hermann Vinke (12-15 år)
  3. Sarahs nyckel av Tatania de Rosnay
  4. Storm över Frankrike av Irene Nemirovsky (Här drabbar den även den judiska författarinnan som dödas under kriget).
  5. Ulrike och kriget av Vibeke Olsson (+ fortsättningen Ulrike och freden).


måndag 22 januari 2018

Utlottning hos Boklysten

Bokbloggen Boklysten har en utlottning av boken Stängd kista av Sophie Hannah. Och den måste jag vara med i för vem vill inte vinna en bok.  Mer info finns i hennes inlägg här

Saga volume 7 av Brian

From the worldwide bestselling team of FIONA STAPLES and BRIAN K. VAUGHAN, "The War for Phang" is an epic, self-contained SAGA event! Finally reunited with her ever-expanding family, Hazel travels to a war-torn comet that Wreath and Landfall have been battling over for ages. New friendships are forged and others are lost forever in this action-packed volume about families, combat and the refugee experience. Collects issues 37 through 42.
Denna serie har jag läst tidigare delar och gillat, och nu fortsätter jag med den, och jag vill nog säga att denna var den bästa och jag tror att det beror på Hazel är tillräckligt stor så att hon blir mer än bara en berättar röst i serien. Nu ser jag framemot att snart få läsa nästa volume.

söndag 21 januari 2018

Resan tillbaka av Karina Johansson

Olga bodde hos familjen Björksjö på Carlsborgs gård i många år, fram till en natt som­maren 1980 då herrgården brann och familjen omkom. Polisen betraktade branden som en olycka. Olga däremot, var övertygad om att någon tänt på. Nästa morgon hittade hon Aika Matka, en till synes oansenlig ört, men som besatt oanade krafter. Den kunde åstadkomma tidsresor, och Olga insåg att hon just fått möjligheten att ta reda på sanningen kring branden. Trettiosju år senare åker Ellinor till ett café där Carlsborg en gång stått. Vid ett toalettbesök svimmar hon av och vaknar snart i en ny verklighet. Carlsborg finns kvar och hela familjen Björksjö är vid liv. Ellinor misstänker att Olga, hennes mormor, skickat tillbaka henne för att rädda familjen och, inte minst, sätta dit mördaren. Vad mormor inte tänkt på var att Ellinors ankomst skulle påverka familjen på flera sätt. För när Ellinor träffar Henrik, sonen i huset, blir ingenting som mormor planerat.

Denna bok fick jag förfrågan av författaren om jag vill läsa och recensera den, och jag tackade ja för jag tyckte att handlingen verkade spännande, och något som jag skulle gilla. Boken är inte en fullpoängare men värd att läsa, för den är lite ovanlig i sin utformning med tidsresor. På grund av den sker på magisk hjälp. Kul att läsa om en rätt nutida häxa och hennes släkting som hon får att återvända för att kunna förhindra olyckan som händer.  Jag vet egentligen inte vad jag ska skriva mera för det är rätt beskrivet i handlingen ovanför vad som händer och om jag skriver mera om den så förstör jag läsningen för andra. Om ni som jag tycker det låter intressant så läs den, ni blir inte besvikna.

Detta inlägg blev lite konstigt för mig jag kan inte få bort det från centrerad text, men jag hoppas det går bra för att läsa ändå. Om ni vill kan ni besöka förlaget angående boken eller Karinas egna hemsida.

lördag 20 januari 2018

Read-a-long Döddsynden av Harper Lee # 2

Jag deltar i Nellons read-a.long tillsammans med några andra bloggare om boken To Kill a Mockingbird (Dödssynden) av Harper Lee. Jag lyssnar på denna upplaga, och tycker uppläsaren är duktig (för uppläsaren kan förstöra hela läsupplevelsen om de inte är bra, eller om man inte klarar av att lyssna på dem).

Till denna lördag har vi läst kapitel 9 till 18 och om man inte vill bli spoilad kanske man inte ska läsa längre än hit.

Boken fortsätter att cirkulera runt unga Scout som ska försöka förstå omvärlden, jag tycker författaren gör det på ett bra sätt, även om jag får lite uppfattningen om att Scout är lite lillgammal (hon är knappt nio år fyllda om jag har förstått det rätt). Hur gammal är Jem, antar ett par år äldre, så runt 12, eller vad tror ni andra? Han vekar förstå lite mera, speciellt när det ligger "fara" i luften. Jag gillar att Scout helt lugnt slänger sig in i ringen av män och börjar helt lugnt att tala med klasskompisen pappa. Det kunde ju ha slutat hur som helst där. Sen i rättegångssalen där de sitter uppe hos de "svarta", och när Jem säger att hon kanske ska gå hem, han vill skydda henne, men hon förstår inte sitt eget bästa. (Eller kanske det är bra att hon blir kvar och får se hur det går till?).

På tal om rättegången, det är ju tydligt att han inte kan ha gjort det med bara en arm. Och den vita familjen ((poor) White trash - ett uttryck som de svarta använde under slavtiden om de fattiga vita som jobbade för slavägarna( jag har googlat även om jag vet vad det betyder men jag fick reda på det jag skrev ovan)) är ju inte mycket högre upp i hierarkin än de "svarta", men ändå så uttrycker de rasism.
Boken har uttryck som jag tycker är rasistiska, men det är väl på att visa att det var så samhället var just då.

Jag gillar hur familjen bryr sig om sin barnsköterska/hushållerska, Cal och Atticus inte alls vill avskeda henne när hans syster säger till honom att göra det. Och när Scout och Jem får följa med Cal till hennes kyrka, och även de svarta reagerar på att de är där.
Tänker på att Scout då tänker att det luktar ren neger.

Jag reagerar på att boken har uttryck som jag tycker är rent rasistiska, men det kanske är för att det var så det var när den skrevs, det används både neger och svarta hur som helst.

Jag tänkte att jag länkar till de andras inlägg här:
Nellons bokblogg
I Regnet
Littermentärt
BokParadiset

Mitt första inlägg finns här.

Pågående läsning # 90 (plus vad jag sett och hört på)


Ja, hur det gått med läsningen denna vecka, det jag har lagt mest krut på är Dödssynden för att jag är med i Nellys read-a-long om den boken, så håll utkik efter andra inlägget om boken som kommer senare idag.
Annars har jag läst ut Resan tillbaka av Karina Johansson, nu är det dags att skriva en recension, förhoppningsvis kommer den på söndag.
Jag har dock sett en hel del på Musikhjälpen även denna vecka, men from onsdag gick det inte längre att se på det och då har jag istället försökt se ikapp en del youtubeklipp jag vill se.
Sen såg jag Shadow of Truth, en dokumentär om ett mord i Israel, som har diskuterats i podden Crime writers on, och det avsnittet har jag nu lyssnat på. Och lite andra poddar har jag även lyssnat på. Tex Svenska mordhistorier.

fredag 19 januari 2018

Helgfrågan firar 1 års jubileum med en utlottning - vecka 3/2018


Precis som jag skrev i rubriken, så firar helgfrågan 1 år, och Mia kommer att ha en utlottning för att fira det, och det vill man ju vara med på. Mer info finns i hennes inlägg här.

Nu till veckans helgfråga:

Vilka blogg aktiviteter deltar du i? ( Utveckla gärna svaret och skriv gärna om du tycker något saknas).

Jag brukar varje vecka vara med på veckans topplista (Johannas deckarhörna), Hett i hyllan (Bokföring enligt Monika) och Helgfrågan (Mias bokhörna).
Sen brukar jag ha koll även på Tematrio (Lyrans Noblesser), Kulturkollos veckoutmaning och Olikhetsutmaningen (enligt O), men deltar inte alltid, utan bara om jag känner för det. 

Sen gillar jag olika former av läsutmaningar som olika bokbloggare håller i då och då och deltar gärna då. Just nu har Nelly en read-a-long av Dödssynden (To Kill a Mockingbird) av Lee Harper, som jag deltar i.

torsdag 18 januari 2018

Hett i hylllan vecka 3/2018


Jag fortsätter vara med på Bokföring enligt Monikas inlägg om Hett i hyllan på torsdagarna, och hon skriver så här:

Jag bara gissar nu, men jag tror inte jag är ensam om att ha en del böcker i hyllan som stått där i evinnerliga tider. Är det inte dags att de där, halvt, bortglömda böckerna får ta lite plats och synas? Jo, det tycker jag. Verkligen. Därför kommer de, en efter en, att dyka upp här varje torsdag under rubriken Hett i hyllan. Lite lagom tvetydigt, eller hur? Vad har du för dolda skatter i hyllan?

Veckans bok ser jag framemot att läsa men har ännu inte gjort det på de snart två åren den har legat i bokhögarna här hemma. Camilla Grebes böcker skrivna tillsammans med systern Åsa Träff har jag gillat när jag har läst dem, och när jag vann denna i en utlottning jag var med i hade jag tänkt att läsa den snarast, men än har det inte blivit av. Varför inte då???

Emma har en älskare. En älskare som är allt hon har drömt om och lite till. Det finns egentligen bara ett problem – han råkar vara vd på klädjätten där hon är anställd: en opraktisk, men samtidigt oemotståndligt kittlande omständighet som väl egentligen inte utgör ett hinder för en relation. Eller?
På deras förlovningsmiddag försvinner han spårlöst – lika oväntat som han dök upp. Och inte långt efter det hittas en ung kvinna bestialiskt mördad och lemlästad i hans bostad i en fashionabel förort till Stockholm.
Peter Lindgren, resignerad men rutinerad kriminalpolis, får hjälp av beteendevetaren Hanne Lagerlind i utredningen av mordet, som bär tydliga likheter med ett tio år gammalt, olöst brott. Tillsammans söker de efter svaren som kan förklara det fruktansvärda brottet; en undersökning som sträcker sig från ett köldslaget Stockholm och många år tillbaka i tiden och som också får dem att trevande återuppta den relation de en gång hade.
Vem är den mördade kvinnan? Har brottet en koppling till det snarlika mordet ett decennium tidigare? Varför försvann älskaren från huvudkontoret och varför verkar kärleken alltid vilja något annat med oss än vi vill med den?
Älskaren från huvudkontoret är en psykologisk spänningsroman med många bottnar. Skrämmande, överraskande och berättad med absolut gehör för kärlekens klåda. Det är en berättelse där perspektiven ständigt förändras och där författaren leker med läsarens förväntningar – gärningsmannens skepnad och bevekelsegrunder förblir otydliga intill slutet.

onsdag 17 januari 2018

Kulturkollo - vilka tonåringar är dina favoriter?

Kulturkollo skriver för denna veckoutmaningen så här:
Vi ägnar veckan åt tonåringar och det är självklart så att det även påverkar vår veckoutmaning. Berätta om tonåringar i kulturens värld som du tycker om eller kanske sådana som du tycker är riktigt hemska. Kanske vill du också lyfta fram sådant du älskade som tonåring och som din inre tonåring älskar nu?!
Vilka tonåringar och tonårsskildningar vill du lyfta fram? Skriv ett inlägg på din blogg, svara i kommentarer eller dela dina tankar i sociala medier. Jag ser fram emot att få ta del av era svar.
 Åh vilka tillbaka blickar jag fick genom att de skrev om Cynthia Voigts serie om syskonen Tillerman, de var en av de stora favoriterna jag läste om när jag var tonåring och även Maria Gripes Skuggan-serien och Agnes Cecilia, en sällsam historia och Tordyveln flyger i skymningen. Just TV/film kan jag inte komma på att jag såg något speciellt riktat mot tonåringar.  Förutom att Terror på Elm Street skrämde mig rejält i sjuttonårsåldern.

I dagens litteratur finns det många ungdomsböcker och sevärda TV-serier,  jag får begränsa mig och nämner bara några få.
Böcker; Rick Riordans böcker, de skulle jag även som tonåring gilla, pga jag som tonåring var mycket intresserad av just grekisk, romersk och egyptisk mytologi.
TV-serie, jag gillar Teen Wolf, Scream och Riverdale. 

Relaunch-utlottning hos Kajsa


En bokblogg, Kajsas blogg, som har haft ett lite längre blogguppehåll är tillbaka, och i samband med det håller hon i en utlottning, som jag kommer att vara med i.
Även om ni inte är intresserade av att vara med i utlottningen, kolla upp hennes blogg.

tisdag 16 januari 2018

Veckans topplista - vinterkänsla


I veckans topplista efterfrågar Johanna vinterkänsla, så här skriver hon.

Mitt i januari, de hotar med snö och minusgrader även i landets södra delar och det känns mest kallt och grått nu när julens glitter är utslängt. Såklart vi ska uppmärksamma det, för även i böckerna blir det ju ibland riktig vinterkänsla. Det kan vara i handlingen, eller kanske själva omslaget. Jag har valt fem böcker som redan utanpå signalerar att här är det snö och kyla som gäller.

Jag började undra vilka böcker som jag visste om som framkallar vinterkänsla hos mig, så detta är bara ur huvudet, vad jag minns just nu, inget mera letande än så ( skulle kolla upp listor på böcker jag har läst, googlat fram böcker etc.).


  1. Allra först så kan jag ju inte än med att säga Häxan och lejonet (första delen (eller andra) i Narnia serien) av C S Lewis. I Narina där Snöhäxan gör att det är ständig vinter men aldrig jul.
  2. Is av Anna Kavan, en modern klassiker, som handlar om en dystopisk vintervärld.
  3. Midvinterblod av Mons Kallentoft, första Malin Fors deckaren som utspelar sig i den kallaste vintern som varit.
  4. Let it snow av Maureen Johnson, John Green och Lauren Myracle
  5. Winter av Ali Smith ( en oläst bok som många booktubers har talat om som har gjort att jag vill läsa den).

måndag 15 januari 2018

Visheten vaknar av Elin Säfström

Stockholm är fullproppat med tomtar, troll, vättar och älvor. De flesta människor ser dem inte tack vare Tilda. Det är nämligen hennes ansvar att rådare och människor hålls ifrån varandra. Det är svårt nog i vanliga fall, utan att trollen springer omkring på stan och beter sig som huliganer. Det visar sig att deras stora högtid, Vishetens dag, närmar sig och det går rykten om att den innefattar en förfärlig rit. Tilda måste se till att ingen skadas samtidigt som hon försöker få ordning på känslorna för Hakim och rädda sin vänskap med Imane. Ingenting blir lättare av att en attraktiv vittra behöver Tildas hjälp och att relationen till Natta börjar bli oväntat komplicerad.

Elin Säfström debuterade 2016 med En väktares bekännelser, en humoristisk ungdomsroman som på ett nyskapande sätt blandar nordisk folktro med urban fantasy. Visheten vaknar är den spännande fortsättningen, där trollen står i centrum.Bokomslag och beskrivning hämtad från Bokus.

En bra fortsättning av Säfsröm utav denna urbanfantasy som baseras på vår nordiska folktro gillar att läsa om älvor, vättar och troll. Förutom Tildas familj och kompisproblem. Jag verkligen gillar dessa karaktärer. Och handlingen vänds verkligen fram och tillbaka och det känns fräscht att läsa, nu hoppas jag bara på flera delar i denna serie.


söndag 14 januari 2018

Coraline av Neil Gaiman

Coraline är en modern klassiker inom fantasy. Den har ibland jämförts med Alice i underlandet. Den lilla flickan Coraline och hennes föräldrar flyttar in i ett konstigt hus. Där bor fröken Spink och fröken Kraft, en gammal man som tränar en mus-cirkus ingen får se. Och så finns en dörr som kanske inte leder någonstans. Men när Coraline tittar efter hamnar hon i en spegelvärld. Där träffar hon en kvinna som presenterar sig som hennes "andra mamma". Hon vill att Coraline ska stanna för evigt. 

Neil Gaimans ungdomsbok förtrollar och skrämmer läsare i alla åldrar. Den har belönats med flera priser och dessutom rönt stora framgångar som animerad film.
Bokomslag och beskrivning hämtad hos Bokus och Adlibris.

Detta var en bok jag har tänkt läsa länge och så blev det första hela boken jag läste i år. Och den var tillräckligt bra för att jag skulle gilla den och nu vilja se hur den är filmatiserad. Jag gillar Coraline en sån härlig tjej. Och lagom läskig bok för ett barn i rätt ålder. 
Betyg 3 av 5

lördag 13 januari 2018

Read-a-long Dödssynden av Harper Lee # 1

Tillsammans med flera andra bokbloggare läser jag just nu Dödssynden av Harper Lee, Nellons bokblogg är det som håller i trådarna, och till den här första gången skulle vi läsa till och med kap 9. Och om du inte har läst boken ska du nog vara lite försiktig med att fortsätta läsa för det kommer att spoilas från och med nu.

Tycker det är rätt intressant att ändå en roman för vuxna har barn som berättare, på det sättet blir det lite "oskyldigt" med det, de behöver få förklarat för sig hur världen är. Fadern Atticus som är advokat får försvara en svart man som anklagas för att ha våldtagit en vit kvinna. Dottern Scout får möta rasism och att försvara även sin far i skolan och hos sina släktingar.
Sen är det först i slutet av den här delen det handlar om det. Något som får mig att reagera är hur illa jag tycker lärarinnan sköter sig när hon förstår att Scout kan läsa när hon kommer till skolan, Scout får skäll för att hennes far har lärt henne att läsa osv. Istället för att berömma skälls hon ut för att ha lärt sig fel och att hennes far har gjort fel genom att lära henne att läsa. Och sen att de inte får vad det verkar som att lära sig att läsa varken i första eller andra klass utan bara lära känna bokstäverna etc. Det känns så ålderdomligt och det kanske det är det det är???

Nä nu vet jag inte vad jag ska skriva mer dock ser jag framemot att få fortsätta läsa och så kommer det ett nytt inlägg nästa lördag om kap 10-18.
Jag länkar nedan till de andras inlägg:

Nellons bokblogg
I Regnet
Littermentärt
Bokparadiset

Pågående läsning #89 (+ vad jag sett och hört på)

Veckans läsning går lite trögt men jag har påbörjat en hel del drös böcker denna vecka i alla fall. Trögt har det gått för att jag istället för att läsa har tittat på Musikhjälpen på SVT play, känns lite fel att titta på det efteråt men jag hann inte titta på allt under den vecka det pågick.
Sen har jag varit lite upptagen med läkarbesök även i veckan men då har jag i kunnat lyssna på Dödssynden av Harper Lee som ljudbok medans jag har åkt buss etc. Just Dödssynden läser jag tillsammans med några andra bloggare och det är Nelly som håller i denna read-a-long. Jag kommer att skriva ett första inlägg om den lite senare idag.

Himmler biografin är så mastig så jag undrar verkligen när jag kommer att kunna avsluta den. Jag får väl försöka att få till att läsa lite i den varje dag. Kan kanske bli aktuellt att börja göra det på onsdag då jag inte längre kan titta på Musikhjälpen, för då ska jag sätta igång med att försöka få till lite mera läsning gjord, plus se ikapp en hel del av alla Booktubers klipp jag inte har hunnit med.
Lyssnat på lite podcast har jag även gjort i denna vecka men inte så där jättemycket utan bara några få avsnitt av Misslyckade brott.


fredag 12 januari 2018

Helgfrågan v 2 /2018


I veckans helgfråga efterfrågar Monika 

Vilken ny bok, (som utkommer jan-feb 2018), ser du mest framemot att läsa?
Bonusfråga: Lever du efter något motto eller några kloka ord?

Först tänkte jag, jag har ingen aning men sen när jag tänkte efter och kollade upp när en del böcker skulle komma ut så slutade jag istället med hela tre stycken.
Först ut Artemis av Andy Weir som kommer nu på svenska i januari. Sen fortsätter jag med samma kategori SF men nu YA på engelska pga att jag tittar på booktubern abookutopia som ger ut boken Zenith av Sasha Ahlsberg och Lindsey Cummings nu i januari.
Sen så avslutar jag med sista delen om Aíli av Charlotte Cederlunds Idijärvitriologi Midnattsljus också nu i januari.

Sen det där med att leva efter ett specifikt motto jag vet inte men ett när jag såg att det stod i boken Resan tillbaka av Karina Johansson jag läser nu är...

"Är du deprimerad, lever du i det förflutna.  Är du orolig, lever du i framtiden. Är du harmonisk, lever du i nuet."

...så kan jag väl säga efter att ha hört både kuratorer och sjukgymnast säga att var här och nu, så håller jag med och försöker göra just det. Enligt kuratorn ska vi tillbringa 10% av att tänka på framtiden och 10% att tänka tillbaka på hur det har varit för att kunna tillbringa resten med att leva i nutiden och på så sätt må bra. Så det är mitt motto förutom det som är på bilden här nedanför,

Böcker ger oss platser att resa till när vi måste stanna där vi är.
- Mason Cooley

torsdag 11 januari 2018

Hett i hyllan vecka 2/2018




Bokföring enligt Monika skriver så här om denna inläggsserie.

Jag bara gissar nu, men jag tror inte jag är ensam om att ha en del böcker i hyllan som stått där i evinnerliga tider. Är det inte dags att de där, halvt, bortglömda böckerna får ta lite plats och synas? Jo, det tycker jag. Verkligen. Därför kommer de, en efter en, att dyka upp här varje torsdag under rubriken Hett i hyllan. Lite lagom tvetydigt, eller hur? Vad har du för dolda skatter i hyllan?


Veckans val till Hett i hyllan blev en bok jag har längtat att läsa i flera år, men det har inte blivit av, inte ens för att det är en nobelpristagares bok, för jag har en långtgående utmaning att jag ska ha läst något av varje nobelpristagare genom året. Men kanske ska försöka det i år, för brukar försöka läsa 2-4 nobelpristagare per år, så i år kanske.


Denna bok kommer att växa med tiden och bli läst av generationer”, skrev en tysk recensent när Thomas Manns debutroman Buddenbrooks kom ut 1901. Boken erövrade världen och bidrog starkt till att Thomas Mann tilldelades nobelpriset 1929.
     Romanen skildrar en familjs utveckling under fyra generationer från köpmän till konstnärer. Den utspelas i Lübeck, den gamla hansastaden, som här lever upp med sin hamn, sina gator, torg och idylliska omgivningar.
     Thomas Mann härstammade själv från en gammal köpmanssläkt i Lübeck och hans roman bygger i stor utsträckning på hans egna upplevelser. Den smärtsamma slitning som han hade känt inom sig mellan faderns trygga borgerlighet och moderns konstnärstemperament speglas i bokens konflikt mellan livskraftiga vardagsmänniskor och ömtåliga konstnärsnaturer.
     Därför är Buddenbrooks  också mycket mer än en berättelse om en högborgerlig släkts öden. Den är liksom Thomas Manns hela författarskap ett slags andlig självbiografi.
     Nu kommer detta mästerverk i en efterlängtad ny svensk översättning (den tidigare är från 1904 och har sedan dess reviderats vid ett par tillfällen). En av höstens stora litterära händelser!

onsdag 10 januari 2018

End of Year Book Survey - 2017

Såg många göra en enkät om förra årets läsning som Bokföring enligt Monika har gjort några år, men sen ramlade jag på denna End of Year Book Survey många booktubers gjorde som är ursprungligen från en blogg perpetualpageturner, jag tänkte det var kul att försöka svara på så många som möjligt av de frågorna, (har försökt få med så många titlar som möjligt, för att visa på bredden på vad jag har läst, även om flera av böckerna skulle kunna vara svar på flera frågor) sen var det alldeles för många, detta inlägg har tagit flera dagar att få ihop. Jag har även med de frågor jag inte har svarat på om det är någon mer som vill göra den.



Number Of Books You Read: 184 st
Number of Re-Reads: 10 st
Genre You Read The Most From: Fantasy (44 st)

 Best Book You Read In 2017? Golden Boy av Abigail Tarttelin

(If you have to cheat — you can break it down by genre if you want or 2017 release vs. backlist)
Book You Were Excited About & Thought You Were Going To Love More But Didn’t? De ommer att torka sina mödrars tårar av Johannes Anyuru
Most surprising (in a good way or bad way) book you read?   
Book You “Pushed” The Most People To Read (And They Did)? Golden Boy, sen vet jag verkligen inte om folk har läst den.
Best series you started in 2017? Best Sequel of 2017? Best Series Ender of 2017? Haha här tar jag samma serie på hela kategorin, för jag läste The Unbecoming of Mara Dyer av Michelle Hodkin, detta år och alla tre delarna är bra, det gör att hela serien är bra.(The Evoulution of Mara Dyer och The Retubiton of Mara Dyer). Sen kan jag tycka att sista delen är den svagaste så egentligen kanske jag ska säga Kraften av Siri Petersen som är den sista delen av Korpringarna är den bästa avslutningen på en serie jag läste 2017.
Favorite new author you discovered in 2017? Vet inte om jag kan välja en, se veckans topplista v1. Men jag väljer Anna Lihammar ( har läst både Mörkret faller och Än skyddar natten av henne 2017),
 Best book from a genre you don’t typically read/was out of your comfort zone? Århundradets kärlekshistoria av Märta Tikkanen, en roman skriven i diktform, och jag brukar inte läsa så mycket dikter.
Most action-packed/thrilling/unputdownable book of the year? De vackra döda av Belinda Bauer
Book You Read In 2017 That You Are Most Likely To Re-Read Next Year? Nja det är sällan jag väljer att läsa om böcker, och om jag skulle välja göra det är det en bok jag har läst för flera år sen. Och det finns ingen som jag läste 2017 som jag känner för att läsa om just nu.
Favorite cover of a book you read in 2017? Illuminae av Jay Kristoff och Amie Kaufman (tycker om tanken att skyddsomslaget är genomskinligt och det matchar med texten och övrigt på omslaget på boken. Och sen är det ju en så härlig färg på det.
Most memorable character of 2017? Max från Golden Boy.
Most beautifully written book read in 2017? ---
Most Thought-Provoking/ Life-Changing Book of 2017?The Hate U Give av Angie Thomas
Book you can’t believe you waited UNTIL 2017 to finally read? Monstrumologen av Rick Yancey
Favorite Passage/Quote From A Book You Read In 2017? ---
Shortest & Longest Book You Read In 2017? Kortast var Ditt livs historia av Fredrik Backman med 86 sidor ( kanske räknas som novell?) och längst var Det av Stephen King med 1188 sidor i den upplaga som jag avslutade läsningen med.
Book That Shocked You The Most  (Because of a plot twist, character death, left you hanging with your mouth wide open, etc. )The Fifth Season av N k Jemisin  (tvist)
 OTP OF THE YEAR (you will go down with this ship!) (OTP = one true pairing if you aren’t familiar)
 Favorite Non-Romantic Relationship Of The Year Aillis och Oliva i Middagsmörker av Charlotte Cederlund
Favorite Book You Read in 2017 From An Author You’ve Read Previously ---
Best Book You Read In 2017 That You Read Based SOLELY On A Recommendation From Somebody Else/Peer Pressure: The long way to a small angry planet av Becky Chambers
Newest fictional crush from a book you read in 2017? ---
Best 2017 debut you read? Min mammas hemlighet av Nicola Scott
Best Worldbuilding/Most Vivid Setting You Read This Year? Kraften av Siri Pettersen
Book That Put A Smile On Your Face/Was The Most FUN To Read? Någon sådan bok läste jag inte men en novell ur samlingen Runt nattlampan, gjorde att jag gav till lite fniss pga slutet. Läs själva i inlägget.
Book That Made You Cry Or Nearly Cry in 2017? Åh brukar inte gråta till böcker egentligen, men lite snyftande har det väl varit till en del. Men har ingen specifik att dela med mig av tyvärr.
Hidden Gem Of The Year? Problemet med får och getter av Joanna Cannon, denna var bättre och mysigare än jag trodde den skulle vara från början.
Book That Crushed Your Soul? ---
Most Unique Book You Read In 2017?  Kriget har inget kvinnligt ansikte av Svetlana Aleksijevitj En repotagebok om ryska kvinnors upplevelser av att vara med i andra världskrigte, utav en kvinnlig Vitrysk nobelpristagare.
Book That Made You The Most Mad (doesn’t necessarily mean you didn’t like it)? Bilden av Phoebe av Kim Edwards. Fadern ger bort sin nyfödda dotter med Downs syndrom och säger till sin fru att barnet var dödfött, där börjar det med att jag blir lite frustrerad av hur denna familj behandlar varandra. 

Nu handlar det om mera bloggrelaterade frågor och 2018.

1. New favorite book blog you discovered in 2017? Ewelinas bokblogg och Rincey Reads (Booktube).

2. Favorite review that you wrote in 2017? ---
3. Best discussion/non-review post you had on your blog? .---
4. Best event that you participated in (author signings, festivals, virtual events, memes, etc.)? ---
5. Best moment of bookish/blogging life in 2017? Att se att det finns läsare till min blogg och att läsa alla fina kommentarer.. 
6. Most challenging thing about blogging or your reading life this year? ---
7. Most Popular Post This Year On Your Blog (whether it be by comments or views)?Soulless av Cail Carriger (manga verisionen) fått mest visningar med 434. Förstår inte varför men s är det.8. Post You Wished Got A Little More Love? ---
9. Best bookish discover (book related sites, book stores, etc.)? Podcast Reading Women
10.  Did you complete any reading challenges or goals that you had set for yourself at the beginning of this year? Att läsa mer än 120 böcker (läste 184 st) satte på en Goodreads Reading Challange.

1. One Book You Didn’t Get To In 2017 But Will Be Your Number 1 Priority in 2018?

Six of Crows av Leigh Bardugo
2. Book You Are Most Anticipating For 2018 (non-debut)? ---
3. 2018 Debut You Are Most Anticipating? Zenith av Sasha Alsberg och Lindsay Cummings
4. Series Ending/A Sequel You Are Most Anticipating in 2018? Midnattsljus av Charlotte Cederlund
5. One Thing You Hope To Accomplish Or Do In Your Reading/Blogging Life In 2018?Läsa många hyllvärmare under detta år.
6. A 2018 Release You’ve Already Read & Recommend To Everyone (if applicable): ---