söndag 28 januari 2018

Män som stirrar på getter av Jon Ronson

Alltsedan 1970-talet har den amerikanska armén utbildat en hemlig grupp soldater i paranormala förmågor. De tränar sig i osynlighet (!), att tindra med ögonen för att göra fienden förvirrad, konsten att förflytta medvetandet utanför kroppen, men också mer ”normala” närstridstekniker. Verksamheten låg nere från mitten av 1990-talet men nu under 2000-talets Krig mot terrorismen har de blivit reaktiverade. Och nu är det krig på riktigt, vilket leder hela vägen till den psykiska tortyren av fångarna i Abu Ghraib och Guantanamo. 

Den högsta nivån för en Super Soldier innebär superkrafter nog att stirra ihjäl en get. Och Jon Ronson spårar upp och intervjuar den ende som lyckades. Han får dock endast bevittna hur man med mental fokusering dödar ett mindre sällskapsdjur. 

I sitt underhållande reportage Män som stirrar på getter lyckas Jon Ronson förena skarpsynthet och samhällskritik med en humor som sträcker sig långt över vad man trodde var möjligt. 
Bokomslag och beskrivning från Adlibris sida.

Att det ska ta en sådan tid att läsa en bok jag lånar på biblioteket, har de liggande här hemma på hög, Denna lånade jag för att läsa i non-fiction november, men det blev inte då utan nu jag läste den. Och jag flög faktiskt igenom sidorna den var väldigt intressant att läsa om Ronsons försök att få fram sanningen om tex Guantanamo tortyr och de synska personerna som USAs millitär använde sig av. Vad är sanning och vad är inte. Vem berättar sanningen etc.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar