måndag 16 april 2018

Cranford av Elizabeth Gaskell

Elizabeth Gaskell lyckas i sin mest framgångsrika roman Småstadsliv i Cranford teckna ett rörande och humoristiskt porträtt av den lilla småstaden Cranford och dess invånare. Här ryms romantik, lögner och svek. Cranford är en stad styrd av kvinnor och det är dessa som står i händelsernas centrum.
Gaskells roman Cranford ligger till grund för TV-serien med samma som lockat nya läsare till denna pärla.

I originalöversättning av Karin Jensen

Elizabeth Gaskell (1810-1865) växte upp i småstaden Knutsford som är förlaga till den fiktiva staden Cranford. Hon gifte sig med en pastor och var vän med bland andra Charles Dickens och Charlotte Brontë. Elizabeth Gaskell skrev Brontës första biografi 1857, förutom de romaner, noveller och spökhistorier hon publicerade.
Detta bokomslag och beskrivning hämtad från Bokus.

Mitt biblioteksupplaga var ett enkelt blått klotband och hette endast Cranford. Och jag har läst denna klassiker förut,  då i en förkortad och förenklad engelsk variation och minns inte så mycket men det är en mysig läsning om dessa kvinnor från Cranford.  Har inte så mycket att säga om det så det blir en kort recension denna gång. Denna bok var däremot mitt klassikerbidrag i 6 klassiker på 6 månader som är en utmaning som  Vargnatts bokhylla har.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar