måndag 23 april 2018

Hercule Poirot vs Miss Marple


När jag såg denna video från Booktubern Big Haired Bookworm, om att hon skulle ha en omläsning av sina Agatha Christie böcker och sen diskutera dem i sina videos och i kommentarerna, kunde jag helt enkelt inte låta bli att läsa med. Och hon börjar från första början med The mysterious affair at Styles ( sv En dos stryknin), där vi för första gången får möta Hercule Poirot, Hasting och Komissarie Japp.

Vem förgiftade den förmögna Emily Inglethorpe och hur lyckades mördaren fly från hennes låsta sovrum? I den lilla byn Styles St Mary finns det gott om misstänkta - arvtagerskans nye make, hennes två styvsöner, den labila hushållerskan och en vacker sjuksköterska som arbetar på sjukhusets apotek. I denna bok gör den belgiske detektiven Hercule Poirot sin dramatiska entré.

Agatha Christie är en av världens mest lästa och älskade spänningsförfattare. Hennes litterära produktion omfattar mer än hundra titlar, varav flera i dag räknas som odödliga klassiker.
Bokomslag och beskrivning hämtad från Bokus

Jag är minst förtjust i Hercule Poirot av alla Christies olika utredare ( eller vad man ska kalla dem), och denna En dos stryknin är inte min favorit, och jag läser bara för att läsa ut den ( och det går ju snabbt för Christies böcker är inte direkt långa), men jag ska väl ändå säga att jag gillar Hastings och de unga kvinnorna i berättelsen och vill ändå får reda på vad som har hänt. Jag har ju läst den en gång innan men jag har verkligen glömt vad som händer i den och tänker på en annan Christie bok har jag kommit på efter jag har läst ut den, som jag trodde var denna och väntade på vissa händelser men som inte dök upp.

Här är en video om boken och Louises tankar om boken.


Som andra bok att läsa blev den bok som introducerar Miss Marple för oss.

Överste Protheroe hittas skjuten till döds i en prästkammare. Bara några timmar tidigare hade kyrkans präst uttryckt sin ovilja gentemot översten. Men Miss Marple upptäcker snart att inte bara prästen utan hela byn verkar ha haft skäl att mörda överste Protheroe. Agatha Christie är en av världens mest lästa och älskade spänningsförfattare. Hennes litterära produktion omfattare mer än hundra titlar, varav flera i dag räknas som odödliga klassiker.
Bokomslag och beskrivning av boken är hämtad fån Adlibris.

Denna bok har alltid varit min favorit av Christies böcker, och det favoritskapet höll för denna omläsning. Även om det finns lite funderingar som jag inte tänkt på innan, och det är att många av de utredande poliserna har non-feministiska tänkande, men det kan ju bero på att boken är skriven 1930. Och det var så samhället tänkte om kvinnor. Här finns några förslag. Icke kursivt är vad jag har lagt till som förtydligande i texten.
Hans (överste Melchett) uttalande om Miss Marple när vi gick därifrån var allt annat än smickrande.
- Jag tror den där förtorkade gamla ungmön inbillar sig att hon vet allting. Fastän hon knappast har satt sin fot utanför den här byn i hela sitt liv. Fullkomligt vansinnigt, Vad kan hon veta om livet? sid 87
(Min kommentar skriven om komissarie Slack, lyssnar inte på någon inte ens på prästen som vill berätta något viktigt, allmänt vill tro att allt är så som han uppfattar saker och ting. Anti feminist, här kommer ett förslag ur boken som Slack säger)
-Man ska inte bry sig om vad gamla tanter säger. När de ser något konstigt och väntar på att något ska hända, så flyger tiden för dem .Och fruntimmer tänker aldrig på tiden i alla fall.
Jag (här prästens funderingar till svar till uttalandet över) undrar varför alla så gärna generaliserar, Allmänna omdömen är sällan eller aldrig sanna utan vanligen i högsta grad felaktiga. Jag håller själv sällan reda på tiden (det är därför min klocka måste gå före), men miss Marple är enligt min uppfattning mycket punktlig. Hennes klockor går rätt på minuten och hon kommer alltid på slaget när hon skall någonstans.
Men jag ville inte diskutera med konstapel Hurst om den saken, så jag sa adjö och gick min väg. sid 219

Nu väntar jag ivrigt på Louises video om Mordet i prästgården och vilken bok som är näst i tur.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar