torsdag 5 april 2018

Hett i hyllan vecka 14/2018


Då var det dags för Bokföring enligt Monikas torsdagsinlägg med Hett i hyllan, som beskrivs så här:

Jag bara gissar nu, men jag tror inte jag är ensam om att ha en del böcker i hyllan som stått där i evinnerliga tider. Är det inte dags att de där, halvt, bortglömda böckerna får ta lite plats och synas? Jo, det tycker jag. Verkligen. Därför kommer de, en efter en, att dyka upp här varje torsdag under rubriken Hett i hyllan. Lite lagom tvetydigt, eller hur? Vad har du för dolda skatter i hyllan?

Jag letar långt in i gömmorna idag, och väljer en bok jag köpte ur en serie på sex böcker på bokrean i tonåren, där jag läste (i femtonårs åldern) de som hörde i hop i en trilogi men inte de andra böckerna som samma författare hade skrivit, även om jag har tänkt länge har jag inte lyckats ta mig igenom, har väl börjat på de första sidorna men inte kommit längre.
Nu är ni säkert nyfikna på vilken bok jag talar om och det är J R R Tolkiens Silmarillion, (bilden visar inte min upplaga utan detta är en rysk upplaga lånad från Adlibris).


"Sillmarillion" är berättelsen om hur världen skapades, om Ainurs musik och Midgårds första ålder, om de olika gudarna och deras makt. Här berättas om de underbara ädelstenar - silmarillerna - som stjäls av den onde Morgoth och om det stora kriget med alverna och deras allierade som blir följden av detta illdåd. Här finns förhistorien till den sagolika Trilogin om Härskarringen och här möter vi många av de folkslag, gestalter och varelser som sedan återkommer i trilogin. J. R. R. Tolkien arbetade under hela sitt liv med att ge gestalt åt sin sagovärld. Han betraktade själv "Sillmarillion" som sitt främsta verk, även om det inte kom att publiceras förrän efter hans död.

3 kommentarer:

  1. Den känner jag inte till men så har jag inte heller läst nåt av Tolkien överhuvudtaget, i alla fall än så länge.

    SvaraRadera
  2. Den har jag läst! Har för mig att det tog mig 2 eller 3 försök men sen kom jag igenom den :)

    SvaraRadera
  3. Sillmarillion har jag läst, hade en rejäl Tolkien-period i 20-årsåldern. Minns knappt den, men jag har för mig att den inte var speciellt snabbläst :)

    SvaraRadera