torsdag 12 april 2018

Hett i hyllan v 15/2018

  Monika skriver så här om dessa inlägg:

Jag bara gissar nu, men jag tror inte jag är ensam om att ha en del böcker i hyllan som stått där i evinnerliga tider. Är det inte dags att de där, halvt, bortglömda böckerna får ta lite plats och synas? Jo, det tycker jag. Verkligen. Därför kommer de, en efter en, att dyka upp här varje torsdag under rubriken Hett i hyllan. Lite lagom tvetydigt, eller hur? Vad har du för dolda skatter i hyllan?


Idag kom jag tänka på en bok som jag har svårt att tänka att jag ännu inte har läst, Harry Martinsson är det väl nästan en författare man ska ha läst, och han ingår ju även i Nobelpristagareutmaningen jag har (att jag försöker läsa något av alla nobelpristagare).


Nässlorna blomma är än idag en ovanligt omskakande läsupplevelse. Å ena sidan skildrar berättelsen om sockenpojken Martin Tomasson och hans öden på de gårdar där han ackorderas ut en ensamhet som ter sig närmast avgrundsdjup. Han förlorar ju i stort sett alla människor som betyder någonting för honom. Å andra sidan gestaltar Nässlorna blommalika övertygande Martins envisa och okuvliga överlevnadsvilja, hans förmåga att trots allt söka det ljusa i tillvaron.

Nässlorna blomma publicerades första gången 1935 och betraktas vanligen som Martinsons huvudverk på prosa.

3 kommentarer:

  1. Den har jag inte läst men känner att jag borde läsa.

    SvaraRadera
  2. Jag har inte läst den men vilket fint omslag

    SvaraRadera
  3. Jag vet att vi läste något av honom i gymnasiet och då gillade jag det inte alls :)

    SvaraRadera