måndag 30 april 2018

Fågeln flyger i mig var den vill av Sara Lundberg

Vad gör man då det känns omöjligt att leva upp till allt som förväntas av en? Vad gör man då den enda människa som förstår försvinner? Om man befinner sig någonstans i gränslandet mellan barn- och vuxendom och bär på en längtan efter något som man själv knappt kan sätta ord på?                                                                             Fågeln i mig flyger vart den vill är en berättelse om sorg, längtan, kompromisslöshet och fantasins kraft att förändra. En berättelse inspirerad av konstnärinnan Berta Hanssons måleri och barndomsår (utifrån dagboksanteckningar, brev, skisser...). Som 16-åring förlorande Berta Hansson sin mamma i TBC och hon drömde tidigt om att bli konstnär.
Sara Lundberg som skrivit och illustrerat Fågeln i mig flyger vart den vill är bildkonstnär, illustratör och barnboksförfattare. Hon har illustrerat ett 20-tal kritikerrosade barnböcker, bland annat vinnaren av 2009 års Augustpris; Skriv om och om igen

Om Berta Hansson (1910-1994): "svensk bildkonstnär född i Hammerdal, Jämtland. Hansson kan, vid sidan av Siri Derkert och Vera Nilsson, nämnas som en av Sveriges mer betydande expressionistiska konstnärer. Hon är känd för sina inkännande porträtt, ofta föreställande barn."

Bokomslag och beskrivning hämtad från Bokus.

Ännu en faktainspirerad bok som vann Augustpriset förra året (2017), om en för mig okänd svenska. Boken är fint skriven i diktform till en ung publik. Det jag kom att tänka på när jag läser om boken nu när jag ska skriva detta att jag inte förstod att hon var i den åldern som 16åring när hennes mamma dör. Fick känslan att det var ett yngre barn det handlade om. Vet inte vad jag ska skriva mera om den så jag slutar här och bara hoppas att om ni inte har läst den så gör det.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar