onsdag 18 april 2018

Ett jävla solsken - En biografi om Ester Blenda Nordström av Fatima Bremmer

Den norm- och banbrytande journalisten som wallraffade långt innan begreppet var uppfunnet
Hon var den ostyriga pojkflickan som skickades hemifrån för att bli snäll och foglig. Men Ester Blenda Nordström lät sig aldrig tämjas.
Som Sveriges första undersökande reporter gjorde hon det ingen annan vågade. Under falsk identitet slet hon som piga på en bondgård, hon levde ett halvår med samer i Lapplands piskande snöstormar och reste som tredjeklasspassagerare med fattiga emigranter till Amerika. Hon räddade hela byar från svältdöden under finska inbördeskriget och deltog i en flera år lång expedition till ett farligt vulkanområde i Sibirien. De banbrytande reportage som hon tog med sig hem förändrade den svenska journalistiken.
Ester Blenda Nordström var en av sin tids pionjärer och stjärnor. Hyllad, beundrad och vän med personer som Anders Zorn, Evert Taube och Elin Wägner. Hon körde motorcykel, rökte pipa och trotsade alla normer som begränsade kvinnors liv i början av 1900-talet.
Men så plötsligt tystnade hennes starka röst. De spektakulära äventyren och kampen för ett liv på egna villkor visade sig ha ett högt pris.
I den första biografin om Ester Blenda Nordström berättar journalisten och författaren Fatima Bremmer historien om vad som fick Sveriges modigaste journalist att tappa modet. Med hjälp av tidigare okända brevsamlingar och dagböcker porträtteras en av 1900-talets mest fascinerande svenska kvinnor.
Bokomslag och beskrivning av boken hämtad från Adlibris.
En biografi om en svensk kvinnlig journalist, en kvinnorättskämpe som jag inte visste något om, jag valde att läsa boken efter att ha hört talas om den i samband med att den fick Augustpriset 2017, och flera bloggkollegor läste den och gillad den.
Jag kan bara hålla med alla lovord om denna bok, den är intressant skriven, mest för att det handlar om en intressant kvinna, som har ett svårt liv, dr att hon är inte den som bara sitter bredvid och ser på utan är den äventyrliga journalisten och författaren som ställer upp och gör skillnad när hon utför sina reportage, när hon lever bland samerna och räddar finska byar från svältdöden. 
Vi får även lära känna Ester Blenda i från grunden, Fatima Bremmer har gjort en gedigen faktainsamling genom brevsamlingar och dagböcker av och om Ester Blenda.

2 kommentarer: