onsdag 30 januari 2019

Kulturkollos veckoutmaning - ordlekar

Så här skrivs på Kulturkollo om veckans utmaning:

Denna vecka pratar vi ordlekar och att leka med orden här på Kulturkollo. Det finns många sätt man kan leka med språket på, antingen via dikt och ramsor men också genom att välja sina ord väl när man skriver en roman. Denna tisdag tänkte vi dock ta fasta på just ramsandet och titta närmare på en särskild jubilar. Lennart Hellsing har följt många av oss genom barndomen och även långt upp i vuxen ålder. I år skulle han ha fyllt 100 år. Jag läste hans ABC-bok om och om igen som barn, vilket innebär att min mamma gjorde det samma. Idag sitter jag åter igen och läser om Daniel Doppsko i Sålunda stad, fast för mina egna små ordkonstnärer. Få författare sträcker sig så över generationerna och känns så där tidlösa som bara riktiga klassiker kan. Vår utmaning denna vecka handlar därför helt enkelt om Lennart Hellsing. Har du någon favoritramsa? Ett minne? Ett rim? Kanske en sång?

Kan ju inte annat säga än just den sången som är på bilden här ovanför Här dansar Herr Gurka, har alltid varit min favorit.
Men jag gillar även Krakel Spektalkel i bokform, har aldrig sett någon film som det verkar finnas när jag googlade.

1 kommentar:

  1. Jag minns herr gurka tydligt från min barndom också. Hur jag tittade i timmar på den där bilden också, där de har strumpor men inte skor. Så knasig sång egenyligen, men som barn var det liksom självklart att gurkorna dansade i bara strumplästen.

    SvaraRadera