söndag 20 januari 2019

Min bokresa #22 - Harry Potter

Första gången jag läste Harry Potter- serien var när den var ny, och jag läste den i den svenska översättningen, fast jag var ändå inte i den åldern dessa böcker riktar sig till, de två - tre första böckerna kan unga barn säkert klara av ( antingen få upplästa eller läsa själva) del fyra till sju är lite mer vuxet innehåll i med många dödsfall etc. Sen ska även barn få höra och läsa om döden men de måste vara lite äldre och kanske en vuxen måste veta om vad barnet läser om och kunna vara ett stöd.

Men jag var i åldern 30-38 första gången jag läste dem, och det är en bokserie jag gillat sen dess även om jag inte har läst om dem, däremot har jag sett filmerna. Både böcker och filmer är min äldstes son, för han fick dem i julklapp i några år (filmerna).

Jag fick inspiration att läsa om dem i samband jag såg någons resa till Warner Bros studio tour av Harry Potter, och fick sån lust att någon gång besöka det i London. Men kände att innan dess måste jag nog se om filmerna och då vill jag nog läsa om böckerna innan.

Så sen 2016 har jag läst om de tre första böckerna i den illustrerade upplagan av Jim Kay. Och valde även då att läsa dem i original alltså på engelska. Men sen kom inte fjärde boken ut förra året så jag valde att låna en annan upplaga från biblioteket och jag läste i boken varvat med ljudboken med Stephen Fry som uppläsare.

Nu är jag 49 år fyllda för ca en månad och böckerna som jag har hunnit läsa är lika bra som första gången. Sen kan jag säga att de tre första är dem jag har tyckt minst om hela tiden och så var det även denna gång. Men fjärde boken är min favorit och det favoritskapet behöll den vid denna omläsning med. Betyg 5 av 5 möjliga, de första fick betyget 3 av 5.

Har även sett på de två första filmerna och jag gillar dem, sen kan jag ju se skillnader mellan bok och film.
Har dock ännu inte läst Harry Potter and the cursed child (HP och det fördömda barnet), men vi har boken här hemma och jag tänker läsa den när jag har läst alla sju Harry Potter böckerna.
Har även tänkt att läsa övriga böcker som J K Rowling har skrivit i Harry Potter världen.

De två filmerna som nu har kommit ut i Harry Potters världen, Fantastiska väsen och var man kan finna dem och Grindewalds brott har jag och mina tre söner sett på bio. Kan säga att jag älskar dessa fantastiska väsen och även berättelsen. Så mina favoriter från filmerna är Newt Scamanader, Nifflarna och vad den nu kallas


Jag har under årens gång skrivit några recensioner som jag länkar här (obs om man vill undvika spoilers kanske man inte ska läsa dem, fast jag har försökt att undvika spoilers i recensionerna)

Harry Potter och dödsrelikerna ( skriven 2008)
Harry Potter and the Philospher´s stone

Harry Potter and the Prisoner from Azkabahn
Harry Potter and the goblet of fire

Grindewalds brott

Jag har sen jag börjat läsa om dem blivit lite fast i den här fandomen och har varit in på Pottermore och till exempel blivit insorterad i Ravenclaw, och det känner jag mig riktigt nöjd med, jag är ju därmed i samma hus som Luna Lovegood som är en av mina favoriter i Harry Potter.

Något annat jag upptäckte för ca två månader sen var alla poddcast som ägnar sig åt att tala om Harry Potter och annat runt om dessa böcker. Jag har ännu inte riktigt hunnit med att lyssna på alla, men en som jag fastande för är Potterless som är en 25årig amerikans man som läser Harry Potter böckerna för första gången (han har sett de första 3½filmerna) och han diskuterar kapitel för kapitel med en vän som är mycket mer insatt i Harry Potters värld.

Nu undrar jag när jag tänkte att det är nog dags att avsluta detta inlägg innan det blir för långt om ni skulle vilja i kommentarerna svara på vilket hus ni tillhör, vilken bok ni tycker bäst om? Lämna gärna en kommentar om er resa med Harry Potter.

Vad tycker och tänker ni om detta ämnet, skriv gärna en kommentar eller länka i kommentarerna om ni skriver ett inlägg på er blogg eller någon annanstans.

Tidigare bokreseor

#1 - introduktion
#2 - deckare/thrillers
#3 - Wahlströms barn- och ungdomsböcker
#4 - ljudböcker
#5 - science fiction
#6 - Årets bok 2018
#7- bibliotek
#8 - klassiker
#9-bokgenrer
# 10 -ålderskategorier
#11 - viktorianska klassiker
#12 - non fiction-sakprosa
#13 - faktaböcker
# 14 - andra världskriget
#15-  biografier/memoarer 
# 16 - sanna brottmål
#17 - gemenskap läsare emellan
#18 - böcker med jultema
#19 -läsplaner som nyårslöften
#20 - läsa på annat språk än svenska
#21-booktube

1 kommentar:

  1. Luna Lovegood är också en av mina favoriter. https://ewelinasbokblogg.blogspot.com/2019/01/min-bokresa-22.html

    SvaraRadera