söndag 6 januari 2019

Min bokresa #20 - läsa på annat språk än svenska

Även om jag skrev som jag gjorde i titeln så läser jag mest böcker på engelska förutom på svenska. Fast jag kan läsa böcker även på norska och danska.

Läsa på engelska har jag egentligen inte kommit igång med förrän jag började med denna blogg, så där sen fyra år tillbaka.

När jag gick på gymnasiet så vet jag att vi fick tillbringa nästan hela sista terminen med att läsa böcker på engelska utifrån våra förutsättningar, så jag som gillade läsa fick i gång läsningen på engelska rätt bra. Även om jag hade problem med böcker på engelska.

Försöker komma på vilken bok jag läste som första bok på engelska, men den som finns bäst i minnet är en Terry Prachett bok, nu ska jag bara komma på titeln också, och det gör jag inte även om jag kollade igenom hans titlar, denna läste jag när jag var 18 men tyvärr lyckades den inte fånga mitt intresse och den blev aldrig utläst.

Nu däremot de senaste fyra åren har jag läst en hel del engelska och amerikanska böcker mest för att jag blivit intresserade av dem när jag har sett engelsktalande booktubers tala om dem, för de har ännu inte blivit översatta till svenska eller kanske aldrig kommer att blir.
Nu klarar jag även av mer avancerade böcker än barn och ungdomsböcker.

Sen finns det en konstig sak med min engelska jag kan läsa och jag kan förstå talad engelska i booktubesvideos och i filmer osv men har jättesvårt för att tala och skriva engelska. Det problemet hade jag även som ung för min engelsklärare som jag hade på Komvux när jag läste upp mina betyg plus även det tredje gymnasieåret så att jag nog hade nått min gräns för studera engelska men att jag hade ett bra ordförråd.

Vad tycker och tänker ni om detta ämnet, skriv gärna en kommentar eller länka i kommentarerna om ni skriver ett inlägg på er blogg eller annanstans.

Tidigare bokreseor
#1 - introduktion
#2 - deckare/thrillers
#3 - Wahlströms barn- och ungdomsböcker
#4 - ljudböcker
#5 - science fiction
#6 - Årets bok 2018
#7- bibliotek
#8 - klassiker
#9-bokgenrer
# 10 -ålderskategorier
#11 - viktorianska klassiker
#12 - non fiction-sakprosa
#13 - faktaböcker
# 14 - andra världskriget
#15-  biografier/memoarer 
# 16 - sanna brottmål
#17 - gemenskap läsare emellan
#18 - böcker med jultema
#19 -läsplaner som nyårslöften

1 kommentar:

  1. Här kommer mitt inlägg: https://ewelinasbokblogg.blogspot.com/2019/01/min-bokresa-20-lasa-pa-annat-sprak.html

    SvaraRadera