tisdag 25 juni 2019

Matilda av Mary Shelley

Matilda (inbunden)Några dagar efter Matildas födelse dör hennes mor. Förkrossad lämnar då hennes far England på obestämd tid. Matilda växer upp under överinseende av sin faster på ett gods i Skottland. Alltmer isolerad flyr Matilda in i en fantasivärld där romankaraktärer får liv, där hennes far allt tydligare utkristalliserar sig som det som både ska rädda henne och göra henne lycklig. Efter sexton års bortovaro kommer Matildas far tillbaka, men det som från början verkar vara inledningen på ett långt och lyckligt liv tillsammans, vänds snart till dess motsats.

Matilda, Mary Shelleys andra roman efter Frankenstein, är den mörka berättelsen om en fars förbjudna känslor för sin dotter. Det är den skakande historien om en ung kvinnas allt mer desperata sökande efter mening, kärlek och försoning. Romanen ansågs så upprörande av sin samtid att det skulle dröja mer än ett sekel efter Mary Shelleys död innan den publicerades för första gången. Det här är första gången Matilda ges ut i svensk översättning.
Bokomslag och beskrivning hämtad från Bokus.

Hade ingen aning om att Mary Shelley hade skrivit något mera än Frankenstein, så jag blev förvånad när jag ramlade på denna på bibloteket, och när jag läste baksidan lät den intressant så jag lånade den. Men sen tog det en stund innan jag läste den, och när jag gjorde det blev jag lite besviken, den var inte riktigt som jag tänkte men inte helt dålig heller.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar